Vijesti / Ostalo

cijena goriva u mađarskoj

U Mađarskoj litra dizela 9.41, a bezina 9.17 kuna i to na Ininoj pumpi

U Mađarskoj litra dizela 9.41, a bezina 9.17 kuna i to na Ininoj pumpi
Duško Jaramaz/PIXSELL

Mađarska vlada zamrznula je cijene goriva do čak 15. svibnja

Hrvatski građani koji su se ovih dana zatekli preko granice, u susjednoj Mađarskoj, šokirali su se kad su na Ininoj benzinskoj pumpi odmah iza graničnog prijelaza Goričan natočili dizel po cijeni od 9,41 kunu za litru.

Ina u Hrvatskoj od danas dizel prodaje po cijeni od 12.53 kuna za litru, a bez Vladine jučerašnje intervencije cijena bi bila i puno veća. Ostale nove cijene goriva u Hrvatskoj pogledajte OVDJE.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako doznaje Jutarnji list, benzinska pumpa u Mađarskoj uopće nije u vlasništvu Ine niti ta kompanija posluje na mađarskom tržištu, što je moguće vidjeti i iz poslovnih izvješća.

Riječ je zapravo o benzinskoj pumpi koja je također u vlasništvu MOL-a, ali je brendirana u Inine boje. Ova cijena zapravo nema nikakve veze s realnim kretanjem cijenagoriva, već je ona posljedica državnog intervencionizma od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je zamrznuo cijene goriva, ali i osnovnih prehrambenih namirnica, energije te kamate na hipotekarne kredite.

Cijena benzina tako je zamrznuta na iznos od 480 forinti za litru, odnosno 9,17 kuna, i vrijedila je do kraja prošlog tjedna, nakon čega je Orban mjeru odlučio produljiti, i to do 15. svibnja.


Izdvojeno

Reci što misliš!