Vijesti / Ostalo

cijene od 110 do 300 kuna

Provjerili smo kako do Covid potvrde za ulazak na evente

Provjerili smo kako do Covid potvrde za ulazak na evente
Josip Regovic/PIXSELL

Kako bi ušli na brojna događanja morate posjedovati Covid potvrdu

EU digitalne Covid potvrde postale su tražena "roba" proteklih dana. Bilo da se radi o odlasku na koncert, utakmicu ili neki drugi događaj, sve je više uvjeta za ulazak, a prvi osnovni je posjedovanje ovog vrijednog digitalnog papirića.

Do potvrde se može na nekoliko načina, a osnovni su preboljen Covid proteklih 6 mjeseci ili cijepljenje što trenutno u Hrvatskoj i nije najpopularnija metoda. Stoga će brojni morati posegnuti i za trećom opcijom, a to je brzi antigenski test koji vrijedi 48 sati od njegove odrade

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutno se u ljekarnama i drogerijama isti može kupiti po cijevi već od 50-ak kuna, ali treba reći kako kupovina i testiranje istim nije važeće i ne priznaje se kao ulaznica na događanja ili prelazak granice.

Kako bi pak dobili valjanju potvrdu, testiranje antigenskim testom morate obaviti u nekoj od ovlaštenih klinika ili u Zavodu za javno zdravstvo odnosno u bolnici.

Provjerili smo cijene antigenskog testiranja u nekoliko ustanova u Osijeku i one se kreću od 110 pa sve do 300 kuna i u svima se nalaz dobije isti dan. Ovaj će pak test dati odgovor na pitanje o postojanju virusnog proteina, antigena (pozitivan test) u uzetom uzorku brisa, ili nepostojanju (negativan test). Naravno, kao valjan priznaje se i PCR test, ali se on konzumira vrlo rijetko zbog svoje cijene koja se kreće oko 700 kuna. Razlika je i u trajanju pa će vam tako PCR test vrijediti 72 sata.

Testiranje u Osijeku možete obaviti na nekoliko lokacija, a među njima izdvajamo Zavod za javno zdravstvo OBŽ (Ulica Franje Krežme 1, Osijek), KBC Osijek, klinike Medicol i Agram.

covid potvrda
bez naknade Evo gdje u Osijeku možete dobiti Covid potvrdu

Za samo testiranje možete se naručiti telefonski ili mailom, a važno je isto najaviti na vrijeme jer se, kako su nas upozorili u ustanovama koje smo kontaktirali, povećava broj zahtjeva za ovaj tip testiranja.

Što nakon testiranja?

Ono što stvara zabunu jest informacija što dalje nakon što dobijete pozitivan ili negativan test. Ukoliko je vaš test pozitivan, u obavezi ste otići u izolaciju u trajanju od 10 dana, a vaš nalaz stiže do vašeg liječnika opće prakse.

U slučaju da je vaš test negativan i želite doći do digitalne EU potvrde, ustanova koja je obavila testiranje upisati će, kao i u slučaju pozitivnog testa, vaš nalaz u jedinstveni sustav.

U oba slučaja, bilo da je nalaz pozitivan ili negativan isti ćete u svim ustanovama dobiti i na mail ili ga možete osobno podići na lokaciji testiranja no taj papir vam neće biti dovoljan za ulazak na neki događaj ili za prelazak granice već morate nastaviti proceduru sve do ishođenja digitalne EU potvrde.

Covid potvrdu možete izvaditi na dva načina. Prvi je znatno jednostavniji, a to je korištenje sustava e-građani u u kojem ćete uz nekoliko klikova preuzeti vaš dokument na mail adresu, a kasnije istu možete pohraniti na vaš mobitel ili isprintati.

Ukoliko pak nemate sustav e-građani, koji svakako preporučujemo za svakodveno olakšanje života, do potvrde možete na način da se uputite u neku od poslovnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gdje će u vaše ime, na temelju negativnog testa upisanog u bazu, ishoditi samu EU digitalnu Covid potvrdu.

Stoga, ukoliko uistinu imate namjeru odlaska na neki događaj ili van Hrvatske i trebate potvrdu, pripremite se na vrijeme i naoružajte strpljenjem kako bi u konačnici i stigli do vašeg vrijednog papira.

Dodajmo i kako se sami pokušaj krivotvorenja ovog dokumenta ne isplati jer se kasnije isti može očitati aplikacijom koja prepoznaje sami QR kod pohranjen na istoj, a samim time i javlja ukoliko se podaci pohranjeni na kodu i upisani na potvrdi ne podudaraju. Ukoliko vas pak uhvate, možete završiti i u višegodišnjem zatvoru zbog krivotvorenja isprave.


Izdvojeno

Reci što misliš!