Vijesti / Ostalo

što kažu osječki ribiči

Na pecanje se osim štapova i udica mora nositi i pametni telefon: Uvedena aplikacija m-ribič, evo kako funkcionira

Na pecanje se osim štapova i udica mora nositi i pametni telefon: Uvedena aplikacija m-ribič, evo kako funkcionira
Ivica Benić/SiB.hr

Nova je to regulativa Ministarstva poljoprivrede koja se za sada odnosi samo na kopnene slatke vode

I turisti i mještani na pecanje će uskoro, osim štapova, udica i glista, morati nositi i pametni telefon. Jer ribiči će svoj ulov prijavljivati putem aplikacije m-ribič. Nova je to regulativa Ministarstva poljoprivrede koja se za sada odnosi samo na kopnene slatke vode.

No m-ribič već se koristi. Informacije što se u aplikaciju unosi i kako su je ribiči prihvatili, na rijeci Dravi upecao je Tin Kovačić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rekreatvni i sportski ribolov liječi dušu. Govore nam to ribiči, među njima i Marija koja nekoliko puta mjesečno ide u ribolov i pokazuje nam što je upecala. Ovu će ribu uskoro morati ribolovnom savezu prijaviti putem aplikacije m-ribič s kojom je upoznata.

"Olakšat će nam prijavu ulova ako su veći od ovih babuški i deverika", rekla je Marija Herceg.

Ivica ju je već instalirao na svoj pametni telefon.

''Pa dobro služi. Potrebno je svaki puta prije odlaska u ribolov se prijaviti putem aplikacije", kazao je Ivica Matusina.

Ribočuvar Zrinko objašnjava kako aplikacija radi i govori, m-ribič pojednostavit će ribičima život. Primjerice, upecali smo šarana.

"Ako ste šarana odlučili zadržati i ponijeti kući, stavljate ga u propisanu čuvaricu. Uzimate aplikaciju, prijavljujete se. Uđete u popis ulova. Šaran dvije kile i vi ste svoje odradili, to ide gore na server", objasnio je ribočuvar Zrinko Šumanovac.

ribic ribolov pecanje
mribiči Ribičima kazne do 3 tisuće kuna ako se ne prijave u aplikaciju kad idu u ribolov?

Ali aplikacija će i njemu pojednostaviti posao jer i on sam u bilo kojem trenutku može vidjeti koliko je prijavljeni ribič upecao. Godišnja kvota ribe koju rekreativni ribič smije izloviti iznosi 38 kilograma. Aplikacija sve to prati, pamti i računa. Ipak, nisu svi ribiči spremni na suvremenu tehnologiju.

"Svi nose mobitele sa sobom u današnje vrijeme. Svi'', rekao je Franjo Lovoković koji je rekao da će aplikaciju instalirati ako budu tražili. ''Za sada nije obaveza".

Jer još uvijek se ulov može prijavljivati na stari način, olovkom i papirom. No Ministarstvo poljoprivrede kroz 15 dana donosi pravilnik o sportskom i rekreativnom ribolovu, a tada m-ribič postaje obavezan.

A ako ćete u takozvani catch and release ribolov, što znači da ćete svu ulovljenu ribu vratiti u vodu, tada vam ni aplikacija ni mobitel nije potreban. Jer tada prijava – nije obavezna.


Izdvojeno

Reci što misliš!