Vijesti / Ostalo

policija će snimati sva svoja postupanja

Šalteri odlaze u povijest, osobne ćemo vaditi online i izvan policijskih postaja

Ministar Davor Božinović najavio je veliku reformu policije

Uskoro bi se, osim dobivanja državljanstva, dozvole za oružje te boravka stranih državljana, sve ostalo trebalo moći obaviti i izvan policijskih postaja.

Kreće velika reforma policije koja bi trebala olakšati rad policajcima, ali i život građanima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policajci će, u situacijama u kojima je to moguće, većinu papirologije odraditi na terenu, a građani po dokumente više neće morati u policijske postaje.

Uskoro bi se, osim dobivanja državljanstva, dozvole za oružje te boravka stranih državljana, sve ostalo trebalo moći obaviti i izvan policijskih postaja.

"Ja sam neki dan kazao da je neprihvatljivo da su redovi u Petrinjskoj ulici jednaki 70-tih, 80-tih ili 2000-tih godina. Tehnologija je napredovala. Samo je stvar dobre organizacije, političke volje koja postoji koja je dobila placet na ovim izborima i mi ćemo to provesti", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naglasak reforme je na digitalizaciji. Policajci će važnu, ali dosadnu papirologiju rješavati već na terenu. Trebali bi biti spojeni sa svim bazama i njihovi postupci će odmah biti arhivirani. Neće više biti  potrebe za pisanjem prijava ili posebnih izvješća na kraju radnog dana. Policajcima manje papirologije, svima više sigurnosti jer svako će postupanje biti zabilježeno i kamerama.

"Tamo gdje se primjenjuju policijske ovlasti je to, u svakom slučaju, dobro. S jedne strane, za policajce koji zapravo tako su zaštićeni ako su postupali prema pravilima struke, a s druge strane, građanima je to sigurno bolja situacija kad eventualno dođe do nekakvih prijepora da se to onda može koristiti, ali isključivo ako dođe do dvojbenih situacija ili kao dio nekog sudskog postupka", izjavio je Božinović.

Doći će i do umrežavanja postojećih sustava s europskim informatičkim sustavima te bi se tako trebala povećati i unutarnja sigurnost granica. Reforma policije puno je puta najavljivana, ali će sada, kažu u MUP-u, zaista i zaživjeti. Građanima bi donijela veću sigurnost te da konačno mogu reći, "zbogom" šalterima


Izdvojeno

Reci što misliš!