Vijesti / Ostalo

strah od zaraze

Mogu li nas maske zaštititi? Istražili smo njihovu učinkovitost

Maske se razlikuju po tome koliko sitne čestice mogu filtrirati iz zraka

Najčešće pitanje ovih dana sigurno je trebamo li nositi maske. Prije mjesec dana ovdje u Direktu šefica Nacionalnog stožera ministarstva zdravstva rekla je ne trebaju nam, iako su već tada bile rasprodane. Ali evo danas, nose ih i policajci i prodavači i ljudi na ulici i ministri i premijer i novinari u javljanjima. Neke stvarno mogu pomoći, neke služe samo da vama pomognu da ne dirate kvake i rukohvate a onda se počešete po nosu.

Razne vrste

Maska s filterom, kirurška, platnena, višeslojna, ukrašena, toliko vrsta zaštitnih maski i razloga za zbunjenost, štite li one od koronavirusa ili ne. Ovo je izjavila šefica Kriznog stožera kada je, prije mjesec dana, potvrđen prvi slučaj u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ne treba vam maska'', rekla je tada jasno Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Da treba, očito su uvjereni građani. Maske su na svakom koraku, a koja je uopće njihova uloga i dalje je aktualna debata na društvenim mrežama. S najboljom maskom koju smo mogli pronaći, odgovor smo potražili kod struke.

''Najbolja je takozvana FFP3 maska, to je najbolja maska ali ona vama u ovom slučaju nije potrebna. Maske, ne samo takve nego i obične kirurške maske zdrave osobe ne trebaju nositi kad izlaze van nego trebaju držati dovoljan razmak između osoba. Obične kirurške maske trebamo nositi samo ako smo bolesni ili ako imamo neke druge respiratorne simptome, eventualno pod sumnjom, da smo u samoizolaciji, karanteni, a baš bi trebali izić, a u biti ne bismo trebali ni izlaziti, a da zaštitimo druge osobe od infekcije'', kazala je Sunčanica Ljubin Sternak, voditeljica Odjela za molekularnu mikrobiologiju NZJZ-a Andrija Štampar.

krunoslav capak
stožer o nošenju zaštitinih maski Capak: ''Ako ste zdravi i idete u trgovinu, nošenje maski nema smisla''



I među građanima i među političarima, različite vrste maski. Premijer Plenković glavni je grad obilazio s kirurškom, predsjednik Milanović nosio je pak onu s najboljom zaštitom, zagrebački gradonačelnik masku, malo nije nosio, pa ju je malo ipak nosio.

Filtriranje čestica

Maske se razlikuju po tome koliko sitne čestice mogu filtrirati iz zraka, a veličina tih čestica mjeri se u mikrometrima ili mikronima. Kiruška maska primjerice filtrira čestica veličine do 2 mikrona i ona ne štiti od koronavirusa, kao ni platnena - dok FFP3, filtrira čestice do 0.023 mikrona i kroz nju virus ne može, zato jer se računa da je Covid-19 veličine 0.12 mikrona.

Drugim riječima, uloga maski za lice u borbi protiv širenja koronavirusa, ako niste zaraženi, često ima psihološki učinak.

''Psihološki mislim da maske kao i pranje ruku mogu ljudima pružiti, ne lažni osjećaj sigurnosti, nego osjećaj kontrole što je vrlo važno u ovim situacijama neizvjesnosti da imamo svoje rituale koje možemo napraviti postepeno i da znamo točno da ako mi njih radimo na ovaj način smanjujemo vjerojatnost da ćemo sami sebe zaraziti ili zaraziti nekog drugog'', rekao je psiholog Igor Mikloušić.

U nedostatku maski na posao su se bacili mnogi, maske se izrađuju u udrugama i po kućama. Ideju je tu vidio i hrvatski dizajner.

''Ideja za izradu maski nastala je stvarno vrlo spontano, ja sam ju napravio za sebe i objavio na društvenim mrežama. Veliki broj mojih pratitelja pokazao je interes za to, željeli su ih kupiti, tako da smo odlučili napraviti u nekoliko motiva od sto posto pamuka, šarenih, veselih, pop-up Disney motiva'', izjavio je dizajner Zoran Aragović.

Kada nosite masku, važno je ne zaboraviti da je imate, da se ne biste opekli.


Izdvojeno

Reci što misliš!