Vijesti / Ostalo

intervju za dalmatinskiportal

Župan Anušić ispričao svoj ratni put: "Ne postoji logično objašnjenje kako sam preživio"

Župan Anušić ispričao svoj ratni put:
Privatna arhiva/PIXSELL

"U napadu na farmu Orlovnjak su nas opkolili, ušli su s tri strane, nekako sam uspio izaći iz obruča i našao se pred - tenkom."

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić posljednjih mjeseci u javnosti je bio dosta istaknut, prvo kao voditelj predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, a sad i kao Plenkovićev kandidat za potpredsjednika stranke na nadolazećim izborima u HDZ-u.

Tim povodom posjetio je i Split gdje je dao intervju za Dalmatinskiportal u kojem je otkrio brojne zanimljivosti iz svog ratnog puta 1991. godine kad je kao golobradi 17-godišnji mladić s puškom u ruci branio svoj Antunovac i svoju domovinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U napadu na farmu Orlovnjak su nas opkolili, ušli su s tri strane, nekako sam uspio izaći iz obruča i našao se pred - tenkom. Mislio sam da se radi o našima, a Srbi su bili sigurni da sam ja njihov vojnik. Počeo sam komunicirati s tenkistom, vikao sam da se vrati nazad jer nema više nikoga, a on je razumio da se vrati jer ima još, kako su nas zvali, ustaša. Povukao se, a ja sam se vratio u kukuruze. Bili smo 12 sati u okruženju, na desetak metara od neprijatelja. Mnogi su tu stradali, samo nas 11 se izvuklo, ja sam izašao zadnji. Ni danas ne postoji logično objašnjenje kako sam preživio." kazao je Anušić.

Na pitanje novinara kako ga neprijatelji nisu prepoznali, rekao je da je nosi JNA šljem s malim hrvatskim grbom, a u ruci automatsku pušku koju je od njih zarobio što je odmah otvorilo i drugu zanimljivu priču.

"Vojarna Lug je bila jedno od najvećih vojnih skladišta u Jugoslaviji, a kako je bila u našem okruženju i odsječene struje i vode, 55 vojnika je odlučio napustiti objekt. Usred noći su krenuli kroz šumu i nabasali na nas 14 koji smo držali položaj. Došli su nam s leđa i bili naoružani do zuba - imali su puške, bombe, zolje... Počelo je 'rokanje', a onda je naš Sinković blefirao i u jednom trenutku im rekao da će svi izginuti jer se nalaze u minskom polju. Njihov 'komandir' je rekao da će se predati, ali da netko od nas priđe. Nije bilo svejedno. Otišli smo zapovjednik, jedan dečko i ja. I tako mi je predana puška."

Prešao je brojna bojišta, a specijalcima je tijekom Bljeska oslobađao Slavoniju, ne može prežaliti što nije sudjelovao u Oluji jer je promjenom postrojbe bio zadužen za čuvanje istočne granice.

Ivan ima četvero djece, novinara Dalmatinskogportala zanimalo  je kako bi se postavio da mu 17-godišnji sin kaže da ide na bojište, kao što je on rekao svojim roditeljima pa su oni učinili sve da ga spriječe u tome, ali nisu uspjeli.

"Moj baš ima 18 godina! Da dođe do rata i da ima te godine koje spominjete, ne bih mu dozvolio da pobjegne iz Hrvatske, ali da ide na prvu crtu onako kako sam ja išao, sigurno mu ne bih dao! Mene je Bog spasio, nemam racionalnijeg objašnjenja, jer sam u svakom trenutku nekako znao što trebam napraviti kako bih izvukao živu glavu, neka intuicija me vodila i preživio sam situacije u kojima su skoro svi oko mene izginuli. Dakle, moj odgovor bi mu bio da treba proći dobru vojnu obuku prije odlaska na ratište. Danas smiješno zvuči ovo što ću vam reći: zadužio sam M48 pušku, nosio je 15-20 dana, a ona uopće nije imala udarnu iglu, bila je neispravna. U ruci sam zapravo nosio štap i da mi kolega nije rekao da je isprobam, saznao bih kada bi već bilo kasno."

Kompletan intervju pročitajte ovdje.


Izdvojeno

Reci što misliš!