Vijesti / Regija

U osam godina djelovanja

SOS Mobilni timovi OBŽ-a prešli više od 180 tisuća kilometara te pomogli preko 250 obitelji

SOS Mobilni timovi OBŽ-a prešli više od 180 tisuća kilometara te pomogli preko 250 obitelji
PR

SOS Mobilni timovi rade na jačanju ranjivih obitelji, pomažu im da prevladaju trenutačne životne teškoće, jačaju kompetencije roditelja te pružaju podršku djeci i mladima

Svako dijete ima pravo odrastati u svojoj biološkoj obitelji. No, ponekad se obitelji susreću s raznim poteškoćama i krizama te im je teško odgovarajuće se brinuti o djeci. Nedostatak stabilne i podržavajuće obitelji može dovesti do višestrukih rizika za djecu, što ih čini iznimno ranjivom skupinom.

U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, institucijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad na području Osječko-baranjske županije te lokalnom zajednicom, SOS Dječje selo Ladimirevci provodi Program jačanja obitelji pod nazivom ''Brižan dom za svako dijete''. Multidisciplinarni mobilni timovi od 2016. djeluju na području Osječko-baranjske županije, dok SOS Mobilne timove čine stručnjaci iz područja psihologije, socijalne pedagogije, logopedije te socijalnog rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SOS Mobilni timovi rade na jačanju ranjivih obitelji, pomažu im da prevladaju trenutačne životne teškoće, jačaju kompetencije roditelja te pružaju podršku djeci i mladima u procesu odrastanja, školovanja i sazrijevanja s ciljem prevencije izdvajanja djece iz obitelji.

Tijekom osam godina rada na području Osječko-baranjske županije, Mobilni tim prešao je 184 tisuće kilometara i radio s 250 obitelji, a taj uspjeh nastavlja se iz dana u dan.

''Dok SOS Mobilni tim nije došao u našu kuću, bila sam jako nervozna prema svojoj djeci. Nisam znala kako postupati s njima i jako smo se udaljili svi međusobno. Sada, nakon pomoći, mislim da imam više strpljenja. Stručnjaci su me naučili kako se ponovno povezati s djecom i osluškivati njihove potrebe'', ističe gospođa Klara koja je sa svoje dvije djevojčice korisnica Programa jačanja obitelji zadnje tri godine.

O uspjehu SOS Mobilnog tima svjedoče i sami stručnjaci koji neumorno rade na podizanju razine kvalitete i dostupnosti socijalnih usluga provođenjem psihosocijalnog rada s djecom, mladima i obiteljima na područjima posebne državne skrbi.

''Svaki put od tisuću milja počinje prvim korakom. Posljednjih osam godina imala sam privilegiju koračati uz obitelji i pojedince kada su na svom putu izgubili smjer te se našli u situaciji gdje im je bilo potrebno vođenje, podrška i stručno znanje. Strast za ovime što radim izranja iz duboko usađenog uvjerenja da podrška i pomoć trebaju biti dostupni svima. Zahvaljujući djelomičnom financiranju Programa jačanja obitelji, posljednjih godinu dana pomičemo planine, kamenčić po kamenčić. Brinemo o mentalnom zdravlju odraslih, djece i mladih te osnažujemo obitelji da budu podržavajuće okruženje i oslonac za razvoj svakog njezinog člana. To je iskustvo koje osobu učini poniznom i ponosnom u isto vrijeme, a znajući da kao tim činimo opipljivu razliku u životima onih kojima služimo, i sami se razvijamo kao osobe i stručnjaci'', navodi psihologinja Tihana Starčević, koordinatorica Programa jačanja obitelji.

Svakoga dana Tihana, zajedno sa svojim kolegicama, upravo u korisnicima Programa jačanja obitelji pronalazi motivaciju za ovaj plemenit poziv. A kako izgleda jedan njihov radni dan pogledajte ovdje.


Izdvojeno

Reci što misliš!