Vijesti / Ostalo-Vijesti

dim se vidi i iz svemira

Gore pluća svijeta: Amazona nestaje u plamenu

Gore pluća svijeta! Zbog gotovo 9000 požara sivo je nebo iznad Amazone, a snimke gustog dima ulovila je i međunarodna svemirska postaja. Uništenje jedne od najraznolikijih vegetacija svijeta nije jedina posljedica.

Kisikom, vodom, biljnim i životinjskim vrstama bogat teritorij već treći tjedan bori se s buktinjom. A starosjedilačka plemena, po kojima je Amazona poznata i kojima su šume dom - mogla bi ostati bez njih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlasti za sve krive neprofitne organizacije i tvrde da su njihovi članovi podmetnuli požare. "Da je SAD dobar kako se predstavlja ne bi napustio Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Trenutačno smo i mi dio sporazuma, a ako jednoga dana iziđemo, to će biti zato što smo se razišli u mišljenjima. Ja se mogu boriti samo uz jake ljude pokraj sebe", poručio je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila.

No, građani tvrde da su požari posljedica krčenja šuma. Optužuju predsjednika i da je omogućio miniranje tla radi vađenja ruda kojima je područje bogato. A sve zbog novca.

"Nužno je da se prilagodimo svim trenutačnim događajima u svijetu, od klimatskih promjena do sukoba, da ulažemo i koristimo prilike koje će Brazil učiniti sigurnim", poručio je Ricardo Salles, brazilski ministar okoliša.

Gust dim iznad Amazone zabilježila je i NASA-ina kamera na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Gradovi poput obalnog Sao Paula već u 15 sati bili su u potpunom mraku zbog dimne zavjese.

"Našeg ministra okoliša zovemo velikim lažljivcem i prevarantom, ministrom koji nema nikakve veze sa zaštitom okoliša. Ne vidimo nikakve poteze, on samo govori, a ništa ne poduzima'', upozorava aktivist Illan Zugman.

Amazonska tropska prašuma izvor je gotovo 20 posto kisika na Zemlji. Dva desetljeća sustavnog krčenja šuma i pretvaranja u poljoprivredne površine i pašnjake uništavalo je pluća svijeta. Ovako silovit požar mogao bi ih dokrajčiti.

Prošli tjedan NASA je objavila satelitske snimke na kojima je prikazana vatra i dim u Brazilu. Citirajući Globalnu bazu podataka o emisijama od požara, NASA je primijetila da, iako su trenutačne razine požara neznatno ispod prosjeka u odnosu na posljednjih 15 godina, u nekim su državama, poput Amazonasa i Rondônije, veće.

Satelitske snimke prate kretanje dima koji je potpuno ispunio zrak u São Paulu. Gustavo Faleiros, urednik informativne skupine za zaštitu okoliša InfoAmazonia, u e-mailu je rekao da je kvaliteta zraka još lošija na selu nego u gradu.

Izdvojeno


Reci što misliš!