Vijesti / Osijek

Veliki ciljevi sa zgradom

Dvorac Pejačević postaje regionalni centar suvremene medicine, a planira se i njegova cjelokupna obnova

Dvorac Pejačević postaje regionalni centar suvremene medicine, a planira se i njegova cjelokupna obnova
Mirela Belaj/SiB.hr

Dvorac Pejačević poseban je prostor za rad budući da ga njegova povijest, visoki stropovi i arhitektonske značajke čine inspirativnim radnim okruženjem koje je drugačije od onih kakve inače nalazimo u medicinskim ustanovama

Dvorac Pejačević na uglu Kanižlićeve i Strossmayerove ulice kultni je osječki spomenik kulture s bogatom poviješću o kojemu smo pisali nedavno. Riječ je o zgradi koja postoji više od 200 godina i vapi za obnovom koju će joj, kako službeno doznajemo, omogućiti Poliklinika Medikol u čijem je vlasništvu gotovo 15 godina.

U Dvorcu je sve do prije nekoliko godina djelovala Družba Marijinih sestara od čudotvorne medaljice koja se preselila u prostor na Cvjetnom naselju, a 2010. godine vlasništvo nad njime preuzela je spomenuta podružnica u svrhu pružanja sveobuhvatnih zdravstvenih usluga, posebice onkološke dijagnostike stanovnicima Osječko-baranjske te susjednih županija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''U dvorcu se i ranije obavljala medicinska djelatnost jer su u njemu bili smješteni neki dijelovi KBC-a Osijek. Nakon njihova izlaska, vlasnici su se odlučili na prodaju jer održavanje ovakvog objekta velike povijesne vrijednosti iziskuje znatna ulaganja. Medikol je prepoznao priliku da, s jedne strane, građanima ovoga područja omogući pristup najsuvremenijim dijagnostičkim uslugama, a s druge strane pridonese očuvanju našeg kulturnog naslijeđa i baštine'', ističe za SiB.hr ravnateljica Poliklinike Medikol, dr. med. spec. Ivanka Trstenjak-Rajković.

dvorac pejačević
Dio kulturne baštine Dvorac Pejačević: Od plemićke vile do medicinskog centra koji vapi za obnovom

PET/CT centar u Dvorcu Pejačević tako je postao ključna točka u dijagnostici tumora, pružajući kompleksne informacije o njegovoj lokalizaciji, veličini i aktivnosti, što je presudan korak u daljnjim postupcima i tretmanima onkoloških bolesti. Kroz poliklinički odjel za radiologiju, osigurava i brzu i sveobuhvatnu radiološku obradu pacijenata. Osim toga, njegova digitalna radiološka dijagnostika donosi visoku razlučivost slike, uz minimalnu dozu zračenja, što je od ključne važnosti za preciznu dijagnostiku i praćenje bolesti.

Sve se aktivnosti, govori ravnateljica, odvijaju u istočnom krilu Dvorca koje se trenutno jedino koristi.

''U tom se prostoru nalaze odjeli nuklearne i interne medicine, neurologije, radiologije, ginekologije i opstetricije te kardiologije. Dvorac Pejačević, odnosno, PET/CT centar Poliklinike Medikol ujedno je i nastavna baza Medicinskog fakulteta, pa zgradu i njezinu arhitekturu imaju priliku vidjeti i mnogi studenti, učeći ponešto iz hrvatske povijesti, ali i susrećući se s najsuvremenijim zdravstvenim uređajima poput digitalnog mamografskog uređaja, RTG uređaja smanjenog zračenja, 128-slojnog MSCT uređaja te najnovije generacije Philipsovog PET/CT uređaja'', opisuje Trstenjak-Rajković.

FOTO: Poliklinika Medikol

S obzirom na zahtjevnost zdravstvene djelatnosti, ali i želju za istovremenim očuvanjem tradicije i autentičnosti, obnova građevine kao što je Dvorac Pejačević iziskuje temeljit i studiozan pristup, značajna financijska ulaganja te blisku suradnju s konzervatorima. U skladu s konzervatorskom studijom, radovi se, tvrdi ravnateljica, izvode u fazama, pri čemu je do sada obnovljeno istočno krilo. U tijeku je, dodaje, i restauracija zapadnog krila koja će omogućiti otvaranje novih ordinacija iz djelatnosti kardiologije, nefrologije, gastroenterologije, neurologije te suvremeno opremljenog medicinsko-biokemijskog laboratorija.

''Nakon završetka trenutne faze obnove zapadnog krila, nastavljamo s restauracijom središnjeg dijela i potkrovlja zgrade, planirajući i dodatno uređenje okoliša Dvorca koje će uslijediti nakon obnove građevine. Međutim, s takvim arhitektonskim zdanjem zapravo ste u kontinuiranoj obnovi. Kompletna obnova Dvorca veliki je građevinski i restauratorski zahvat koji se mora odviti kroz zadane faze, a njezina izvedba i realizacija vremenski ovise o složenosti radova i uvjetima obnove. Svugdje u Hrvatskoj, pa tako i pri obnovi Dvorca građevinski radovi, a osobito oni složeni trenutno su limitirani nedostatkom radne snage, što utječe na proces i dinamiku radova. No, usprkos evidentnim poteškoćama, nastojimo se pridržavati zadanog hodograma izrađenog u suradnji s konzervatorima i arhitektima. Njihove upute u cijelosti pratimo i to nam je prioritet'', pojašnjava Trstenjak-Rajković.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, ravnateljica kaže kako je Dvorac Pejačević poseban prostor za rad budući da ga njegova povijest, visoki stropovi i arhitektonske značajke čine inspirativnim radnim okruženjem koje je drugačije od onih kakve inače nalazimo u medicinskim ustanovama.

''Primjera radi, prilikom uređenja, na zidovima i stropovima otkriveni su originalni oslici koji su bili skriveni ispod žbuke u prethodnoj adaptaciji te smo, uz punu pažnju konzervatorsko-restauratorskih zahvata, pristupili procesu restauracije originalne klasicističko-iluzionističke slike'', navodi Trstenjak-Rajković.

FOTO: Poliklinika Medikol

S obzirom na sve navedeno, nadamo se kako Dvorac Pejačević čeka uistinu svijetla budućnost, a moguće i regionalna prepoznatljivost budući da su vlasnici Poliklinike Medikol Ivanka Trstenjak-Rajković i njezin suprug Ivan ujedno i dobitnici međunarodne nagrade ''Stvaratelji za stoljeća'' za životno djelo u poduzetništvu.


Izdvojeno

Reci što misliš!