Vijesti / Osijek

najviše velikih stanova

Kupujete stan u zgradi ili urbanoj vili? Evo gdje se u Osijeku najviše gradi i koje su cijene kvadrata

Kupujete stan u zgradi ili urbanoj vili? Evo gdje se u Osijeku najviše gradi i koje su cijene kvadrata
Ilustracija/SiB.hr

Od svih oglašenih stanova, više od polovice još nije izgrađeno, a cijene u novogradnji iznose 2100 eura

Agent za nekretnine, Dinko Mandurić, na svom je Linkedln profilu nedavno objavio analizu stanja tržišta nekretnina u Osijeku s naglaskom na oglašene nekretnine na portalu Njuškalo. Zadani kriteriji su bili sve traženiji stan u zgradi ili urbanoj vili na području grada Osijeka. 

Stanovi su podjeljeni u tri kategorije, u manje stanove do 50 m2, stanove srednje veličine od 50 m2 do 80 m2 te na veće stanove iznad 80 m2. Zanimljivo, od svih oglašenih nekretnina samo je 16% manjih stanova do 50 m2. Najviše je oglašeno velikih stanova iznad 80 m2 pa se može zaključiti kako je prodaja takvih stanova ipak nešto dugotrajniji postupak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Od svih oglašenih stanova, više od polovice još nije izgrađeno. Najviše oglašenih stanova u izgradnji nalazi se u kvartu Retfala, zatim u Gornjem gradu / Centru, a nakon toga u Donjem gradu. Čak 85% oglašenih stanova koji su u procesu izgradnje nalazi se u ova tri navedena kvarta. Kod manjih stanova stanova je čak 55% oglašenih starogradnja i to pretežno u kvartu Jug 2. Svi ostali mali stanovi su u izgradnji  ili drugim riječima novih izgrađenih useljivih manjih stanova nema na oglasima. Najviše je velikih stanova u procesu izgradnje, ali isto tako najviše izgrađenih useljivih stanova u oglasima je upravo u toj kategoriji", kaže Mandurić iz agencije Eurovilla.

Cijena novogradnje 2100 eura

Prosječne objavljene cijene stanova u novogradnji danas su iznad 2100 eura po m2 kod svih veličina stanova dok starogradnja još nije "prešla" granicu od 2000 eura po m2 u "srednjim" i većim stanovima, no oglašena cijena kod manjih stanova do 50 m2 je vrlo blizu oglašenim cijenama novogradnje. Naravno, to ne znači kako se stanovi u konačnici i prodaju po tim cijenama.

stanovi zgrada novogradnja dgo
Stabilnost tržišta U Osijeku su najtraženiji manji stanovi i kuće, a očekuje se i porast broja inozemnih kupaca

"Iz moje analize se može pretpostaviti da je velika potražnja za novim malim stanova do 50m2, no isto tako je vidljivo da se gradi veći broj stanova većih od 80m2 i to pretežno u urbanim vilama, čija cijena je prihvatljivija po m2 od onih manjih", dodaje Mandurić.

Svakako će bit zanimljivo pratiti hoće li se povećati broj oglašenih nekretnina u izgradnji i u drugim kvartovima grada Osijeka te u kojem će smjeru ići oglašene cijene svih stanova, kako novogradnje tako i starogradnje.

"Analiza je izrađena kako bi se Eurovillinim klijentima mogla dati adekvatna informacija o trenutnim oglašenim cijenama na tržištu, bilo da se radi o kupcima nekretnina ili investitorima koji prodaju nekretnine. Sve navedeno ukazuje na aktivnost na tržištu nekretnina u gradu Osijeku, stoga ne čudi da je to prepoznala I agencija sa sjedištem u Zagrebu. Eurovilla je agencija koja posluje na tržištu 20 godina i specijalizirana je za luksuzne nekretnine. Odnedavno prisutna i u Osijeku čime je postala prva agencija koja pokriva cijeli teritorij Hrvatske.  S timom koji broji više od 80 djelatnika, uglavnom agenata, pruža klijentima u Osijeku mogućnost kupnje nekretnina i u drugim dijelovima Hrvatske, ali isto tako prodavateljima nekretnina u Osijeku dovodi potencijalne kupce i izvan područja Istočne Hrvatske", zaključuje Mandurić.


Izdvojeno

Reci što misliš!