Vijesti / Osijek

Zelena inovacija

Grad Osijek dobio najsuvremeniju aplikaciju za praćenje stabala, moći ćete ju koristiti i vi

Grad Osijek dobio najsuvremeniju aplikaciju za praćenje stabala, moći ćete ju koristiti i vi
Davor Javorović/PIXSELL

Aplikacijom Check Trees zasad je mapiran Sakuntalin park i dio Europske avenije

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Grad Osijek. Na današnjoj konferenciji za novinare, u jednom od najljepših hrvatskih parkova – Sakuntalinom parku, aplikaciju je predstavio gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima.

''Ova je aplikacija 'zdravstveni karton' svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada jer će, između ostaloga, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji na svijetu kojom stvaramo jednu bazu podataka, odnosno nadogradnju na GIS zeleni katastar'', izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako je Grad Osijek u proračunu ove godine izdvojio dosad najveća sredstva za održavanje zelenih površina – 2,1 milijuna eura, što je 36 posto više u odnosu na 2021. godinu.

park drveće
zeleni grad Projekt od 700 tisuća eura: Grad Osijek zasadit će 1700 stabala!

''Kada sam postao gradonačelnik 2021. godine na području grada zasađeno je 600 stabala, mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala. Nedavno nam je prošao projekt ozeljenjavanja javnih površina u sklopu kojeg ćemo zasaditi 1700 stabala. Projekt je vrijedan oko 697.000 eura, od čega je čak 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost'', kazao je gradonačelnik.

Najavio je i druge novosti u gradskoj brizi o stablima.

''Prateći najnovije svjetske trendove, u suradnji sa strukom, starija stabla će se zalijevati četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Krećemo s analizom tla, kao i s novim metodama sidrenja stabala kako bi se spriječio njihov lom, a u skladu s najnovijim preporukama i istraživanjima struke'', istaknuo je gradonačelnik Radić.

FOTO: osijek.hr

Na koncu je zaključio da je Osijek grad zelenila, ponosan na to što ima više parkova nego trgova, najljepši park u Hrvatskoj i što je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-Cityjem.

Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz gradske tvrtke Unikom, objasnila je važnost aplikacije Check Trees.

''Aplikacija je izuzetno bitna zato što sve više usavršavamo metode praćenja stabala, pa nam služi za inventarizaciju i mapiranje stabala na samom terenu. Možemo raditi preglede i izravno unositi podatke u aplikaciju, a povezani smo preko GPS-a pa su odstupanja minimalna. Aplikacija se može formirati u obliku portala kojem i građani mogu pristupiti te vidjeti informacije i podatke, odnosno 'zdravstveni karton' stabla. S obzirom na to da imamo iznimno puno upita vezanih uz različite zahvate na stablima, i uvijek nam je drago odgovoriti na svaki upit, no građani će od sada sami moći pogledati sve što ih zanima o stablima. Sve zahvate, od sadnje stabala, njege, orezivanja, sidrenja i drugih, unosimo u aplikaciju i ti će podatci biti javno dostupni'', rekla je Matačić.

FOTO: osijek.hr

Aplikacijom Check Trees zasad je mapiran Sakuntalin park i dio Europske avenije.


Izdvojeno

Reci što misliš!