Vijesti / Osijek

Velika ulaganja

Osijek povukao najviše novca za obnovu kulturnih zgrada, do kraja godine i nova koncertna dvorana

Osijek povukao najviše novca za obnovu kulturnih zgrada, do kraja godine i nova koncertna dvorana
osijek.hr

Ocijenila je kako će koncertna dvorana u Kulturnom centru biti zamašnjak kulturnom životu, odnosno glazbenom životu u Osijeku, dodavši kako će ministarstvo davati punu podršku

Radovi na uređenju i opremanju koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru, vrijedni 1,7 milijuna eura, napreduju planiranom dinamikom, a završetak se očekuje do kraja ove godine. Uređenjem koncertne dvorane Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti, površine oko 1000 četvornih metara i s oko 400 mjesta.

Koncertnu dvoranu u petak su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić te rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je izvijestio osječki gradonačelnik, građane Osijeka koncertna dvorana neće koštati niti jednog euro centa jer su sredstva osigurala Ministarstvo kulture i medija (930.000 eura) te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (770.000 eura).

važan kulturni projekt Dovršetak moderne dvorane Kulturnog centra s preko 400 mjesta do kraja 2024. godine

''Ovo prekrasno zdanje uskoro će otvoriti svoja vrata, a za otvorenje ćemo organizirati trodnevnu svečanost. Osim ove kapitalne investicije, ministrica je danas uručila i ugovor za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice vrijedan 1,2 milijuna eura, gdje ćemo obnoviti zgradu koja se nalazi u prekrasnom secesijskom nizu, a ušteda energije će biti 82 posto. Drugi ugovor je za energetsku obnovu Barutane, gdje će ušteda energije iznositi čak 90 posto'', izvijestio je gradonačelnik Radič.

Dodao je kako će Grad krenuti i u energetsku obnovu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, za što je Ministarstvo kulture i medija odobrilo 220.000 eura.

''U 2024. godini u proračunu Grada Osijeka izdvojili smo rekordna sredstva za kulturu, odnosno 5,1 milijuna eura, što je 600.000 eura više nego 2023. godine, a čak 43 posto više nego 2021. godine. Povećali smo i materijalna prava zaposlenicima u Hrvatskom narodnom kazalištu i u Dječjem kazalištu, a ona su sada najveća ikada. U kulturu ćemo ulagati i kroz ITU mehanizam, a govorimo o temeljitoj rekonstrukciji HNK, o projektu nove gradske knjižnice te obnovi zgrade u Boesendorferovoj ulici u Tvrđi koja će biti privedena kulturnoj namjeni'', rekao je gradonačelnik Radić.

Najavio je kako će se i ove godine u Osijeku održati Panonski festival knjige te da će Osječko ljeto kulture ponovno trajati dva mjeseca.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Osijek po ovom pozivu za projekte energetske obnove dobio najviše sredstava od svih gradova u Hrvatskoj.

''Ovaj poziv je za nas bio iznimno važan zato jer se jako dugo mislilo na to da se kulturna baština ne može privoditi svrsi tako da bude energetski učinkovita. Mi smo pokazali da u suradnji projektanata i konzervatorske struke možemo i vrijednim objektima kulturne baštine dati tu potrebnu razinu suvremene obnove, a istovremeno ne izgubiti ništa od njene povijesne vrijednosti'', poručila je ministrica.

Ocijenila je kako će koncertna dvorana u Kulturnom centru biti zamašnjak kulturnom životu, odnosno glazbenom životu u Osijeku, dodavši kako će ministarstvo davati punu podršku.

''Mi smo od ove godine i kroz naš natječaj za poticanje glazbenog života, misleći i na ovu dvoranu i na slične prostore kulture u prvom redu u većim gradovima, pokrenuli novi poziv za glazbene cikluse kako bismo omogućili jedan sustavni pristup razvoju koncertne djelatnosti, omogućavanju hrvatskim i međunarodnim umjetnicima nastupe u svim većim, pa i onim manjim hrvatskim gradovima'', kazala je ministrica.

Podsjetila je i na nedavno potpisan sporazum vezan uz zemljište na kojemu će se izgraditi nova zgrada Državnog arhiva u Osijeku.

Državni tajnik Domagoj Mikulić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem MRRFEU-a u projektu uređenja i opremanja koncertne dvorane, dodavši kako će dvorana biti novo mjesto stvaranja i kulturnog razvoja u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac zahvalio je na dodijeljenim sredstvima za obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, ističući značaj Sveučilišta za zajednicu.

Obilasku radova i dodjeli ugovora u Kulturnom centru Osijek nazočili su i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić, ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić, predsjednik Upravnog vijeća Kulturnog centra Osijek Svetozar Sarkanjac, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dubravka Pađen Farkaš te v.d. ravnateljice Gradskih galerija Osijek Marijana Fumić.

Radovi na koncertnoj dvorani Kulturnog centra Fotogalerija

Nakon obilaska dvorane i uručenja ugovora, gradonačelnik Radić i ministrica Obuljen Koržinek nazočili su praizvedbi baleta ''Snježna kraljica'' u osječkom HNK. Riječ je o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta, osječkog i splitskog, uz potporu Ministarstva kulture i medija.


Izdvojeno

Reci što misliš!