Vijesti / Osijek

SKUPE DELICIJE

Cijene suhomesnatih proizvoda prave europske, ali prodavači problema s plasmanom nemaju: "Domaće je domaće!"

Cijene suhomesnatih proizvoda prave europske, ali prodavači problema s plasmanom nemaju:
Mirjana Cikotić/PIXSELL

Unatoč visokim cijenama, prodavači iz Osijeka i okolice nemaju problema s plasmanom robe te ističu kako je na tržnici, kao i svake godine, prisutan standardni broj kupaca

Zima je idealno razdoblje nakon kolinja tijekom kojega se na tržnicama prodaju brojne suhomesnate delicije. Čvarci, slanina, kulen i kobasice krase štandove te svojim mirisom i izgledom i ovoga siječnja mame prolaznike na to da ih kupe ili barem probaju.

Na osječkoj glavnoj tržnici trenutno svoje domaće suhomesnate proizvode prodaju tri OPG-a. Kažu kako nisu podizali njihove cijene, već su ih dolaskom eura samo zaokružili. Na njihovo poslovanje nije utjecala ni afrička svinjska kuga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Unatoč kugi, i dalje predano radimo na kvaliteti suhomesnatih delicija – one su i dalje 100 % domaće, čime čuvamo tradiciju i pružamo mušterijama vrhunski doživljaj okusa proizašlih iz našeg OPG-a. Euro i zabranja kolinja možda jesu malo utjecali na cijene, ali ne i na kvalitetu. Domaće je domaće'', govori za SiB.hr jedan od prodavača.

brzo i efikasno Obična svinjska gripa 1943.: Ovako je NDH rješavao taj problem

Svi proizvođači na tržnici međusobno drže približno jednake cijene svojih suhomesnatih delicija. Kilogram kulena tako košta 30, čvaraka 20, slanine 15, a kobasica raznih vrsta između deset i 13,50 eura.

Neki u ponudi još imaju i pečenicu po cijeni od 24, šunku od buta po cijeni od 18 te kulenovu seku po cijeni od 16 eura po kilogramu.

Slično se kreću i cijene u mesnicama na osječkoj tržnici. Dok kilogram čvaraka tamo također košta 20, a slanine 15, cijene se njihovih kobasica kreću između šest i deset eura. Kulen je nešto skuplji, pa ga je u mesnici moguće kupiti po cijeni od 35 eura po kilogramu.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Ipak, OPG-ovi koji privatno prodaju svoje suhomesnate delicije u Osijeku i okolici drastično su podigli njihove cijene. Tako se kilogram svježe kobasice kod njih ne može kupiti po nižoj cijeni od deset eura, dok im se cijene suhe kobasice penju na 18, a kulena na 35 eura.

Cijene se slavonske slanine kod privatnih OPG-ova kreću od 15 do 20 eura po kilogramu. Kilogram kulenove seke kod njih prosječno ćete platiti 26, a kilogram pečenice i budžole 20 eura. Ipak, čvarci su im ponešto jeftiniji, pa im se cijene kreću od deset do 17 eura po kilogramu.

Usporedbe radi, kilogram je kulenove seke kod privatnih OPG-ova pretprošle godine prosječno koštao 165, čvaraka 120, slanine 80 i kobasice od 60 do 90 kuna.

Čvarak
rtl u vetovu Nekad jelo siromaha, danas košta kao suho zlato. Na Čvarkijadi otkrili tajne izrade pravog slavonskog čvarka

Unatoč visokim cijenama, prodavači iz Osijeka i okolice nemaju problema s plasmanom robe te ističu kako je na tržnici, kao i svake godine, prisutan standardni broj kupaca. Suhomesnate su delicije oduvijek bile i ostale jedno od omiljenih slavonskih jela čiju prodaju i konzumaciju, vidimo, ništa ne može spriječiti.


Izdvojeno

Reci što misliš!