SiB Plus / Skidamo Prašinu

brzo i efikasno

Obična svinjska gripa 1943.: Ovako je NDH rješavao taj problem

Obična svinjska gripa 1943.: Ovako je NDH rješavao taj problem
Screenshot Facebook

Nažalost, za afričku svinjsku kugu cjepivo ne postoji i niti jedna zemlja nakon pojave ove bolesti istu nije uspjela iskorijeniti

Davne 1943. u našim krajevima pojavila se svinjska gripa. Svinjogojci su bili na mukama, a tadašnja država NDH izdala je proglas koji je na svom Facebooku objavio kroničar vremena Pero Šola.

Tako je na širem području sve od Banja Luke u BiH pa sve do Osijeka, Našica, Iloka, Virovitice pa i do Zagreba uvedeno cjepivo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radi što žurnijeg odpremanja pošiljaka cjepiva, pozivaju se veterinari, da prazne boce što brže šalju zavodima, jer zavodi imaju boce za odpremu cjepiva u ograničenoj količini", stoji u obavijesti.

Svinjska kuga tako je brzo i uspješno zaustavljena, a ista se pojavila i prije nekoliko godina no njezino širenje ponovo je cjepivom vrlo brzo zaustavljeno. Nažalost, protiv afričke varijante svinjske kuge cjepivo još uvijek ne postoji iako se ova bolest pojavila davnih 1900-tih.

U Hrvatskoj se pak afrička svinjska kuga pojavila ove godine i zasad je zahvatila područje dvije županije, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske. Za bolest nema još cjepiva i suzbija se usmrćivanjem zaraženih svinja i higijenskim mjerama, radi sprječavanja širenja. Do sada nijedna od pogođenih zemalja nije uspjela iskorijeniti virus nakon što je unesen u populaciju divljih svinja.

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!