Vijesti / Osijek

Projekt ADAPTVitis

Mandićevac dobiva novi moderni istraživački centar za razvoj vinogradarstva prilagođenog klimatskim promjenama

Mandićevac dobiva novi moderni istraživački centar za razvoj vinogradarstva prilagođenog klimatskim promjenama
EU fondovi

Cilj je razviti vinogradarstvo, s naglaskom na očuvanju autohtonih sorti vina te uvođenju novih sorti koje će biti otpornije na klimatske promjene

Projekt "Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptibilnih genotipova vinove loze – (ADAPTVitis)", vrijedan 2,5 milijuna eura, predstavljen je tijekom tradicionalne proslave zaštitnika vinara, sv. Vinka, na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Ovaj se projekt ostvaruje u okviru prekograničnog Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Srbija za razdoblje 2021. - 2027.

Središnji dio projekta obuhvaća izgradnju znanstveno-istraživačkog centra koji će poslužiti za obrazovanje budućih stručnjaka. Cilj je razviti vinogradarstvo, s naglaskom na očuvanju autohtonih sorti vina te uvođenju novih sorti koje će biti otpornije na klimatske promjene. Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić naglasio je važnost očuvanja vinarske tradicije u Slavoniji i Baranji te poboljšanja kvalitete vina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Projekt će omogućiti obrazovanje mladih stručnjaka koji će doprinijeti razvoju vinogradarstva ne samo u lokalnom području, već i širom države'', rekao je.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić istaknuo je da će projekt kroz sveobuhvatno istraživanje predložiti mjere prilagođene izazovima klimatskih promjena, s posebnim fokusom na sušu.

''Uspostavom Centra za prevenciju negativnih utjecaja klimatskih promjena u vinogradarstvu planira se sustavno praćenje klimatskih uvjeta te istraživanje tolerantnih sorti vinove loze. Centar će također biti usmjeren na edukaciju vinogradara, studenata i mladih istraživača'', naglasio je.

Projekt, koji će se sufinancirati iz EU fondova u iznosu od 85 %, vodit će Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, u partnerstvu s Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. Uz Mandićevac, drugi dio projekta provest će se u Sremskim Karlovcima u Srbiji. Osim razvoja vinogradarstva prilagođenog klimatskim promjenama, cilj je razvijati tehnologije koje će smanjiti upotrebu pesticida u vinogradima, čime će se doprinijeti očuvanju okoliša i ljudskog zdravlja. Enolozi i znanstvenici u budućem istraživačkom centru istraživat će kvalitetu postojećih vinskih sorti, kemijski ih analizirati te ispitivati njihovu pogodnost za proizvodnju vinjaka. Također, planiraju se posjeti najuspješnijim vinarijama u Italiji i Francuskoj kako bi se educirali o najboljim vinogradarskim praksama.

''Financiranje ovoga projekta iz EU fondova predstavlja ogroman značaj za razvoj vinogradarstva i vinarstva ne samo u Osječko-baranjskoj županiji, nego u cijeloj regiji, pa i u Hrvatskoj. Ne zaboravimo da je Slavonija najveći proizvođač grožđa u Hrvatskoj s dominacijom graševine, a Osječko-baranjska županija ima četiri vinogorja te će ovakav istraživački centar doprinijeti i razvoju turizma naše županije koje je i lani ostvarilo rekordne turističke brojke, čemu su svakako doprinijele i brojne vinske manifestacije, ulaganja vinarija u smještajne i prihvatne kapacitete te kušaonice'', zaključio je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije.


Izdvojeno

Reci što misliš!