Vijesti / Osijek

O čemu je riječ?

Kreativna terapija: U Osijeku pokrenut studij koji spaja umjetnost i znanost

Kreativna terapija: U Osijeku pokrenut studij koji spaja umjetnost i znanost
AUKOS

U spoju znanosti i umjetnosti, stručni poslijediplomski specijalistički studij podijeljen je u 4 smjera u kojima se uči terapija kroz vizualne, glazbene, plesne i dramske umjetnosti

Rehabilitacija crtanjem za depresiju, terapija muzikom za anksioznost ili psihodrama za PTSP. Sve to nudi novi studij Kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u suradnji s Klinkom za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu.

"Kroz kreativni proces dolazimo do onih elemenata koji su smješteni u vizualnom dijelu mozga i dolazimo do toga da ono što se pojavi pred vama je slika unutrašnjeg stanja i tada počinjemo govoriti o tim temama", kaže Jasmina Pacek s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U spoju znanosti i umjetnosti, stručni poslijediplomski specijalistički studij podijeljen je u 4 smjera u kojima se uči terapija kroz vizualne, glazbene, plesne i dramske umjetnosti.

"Terapiju pokretom i plesom koristimo za više populacija, od emocionalno ponašajnih poteškoća, ovisnosti, trauma, čisto kod osobnog razvoja, kod neuroloških oboljenja i kod psihičkih bolesti je vrlo efikasna", govori Sanela Janković Marušić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Pandemija, potresi, ratovi - nesigurno i neizvjesno vrijeme u kojim živimo, utjecalo je na naše mentalno zdravlje, a posebno su osjetljiva djeca.

Podaci UNICEF-a pokazuju 44 tisuće adolescenata u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj imaju problema s mentalnim zdravljem. U prvih 9 mjeseci ove godine, porastao je broj pokušaja suicida djece u dobi od 14 do 18 godina za čak 30 postu, u odnosu na isti period lani.

"To je i porast i poraz za sve nas i društvo i veliki izazov za našu struku", govori Vladimir Grošić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

Pogotovo ako se uzme u obzir da nedostaje dječjih psihijatara - tvrdi pročelnik Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju pri KBC-u Zagreb.

"Ako govorimo regionalno, ima oko 45 dječjih psihijatara, a to je nedostatno, negdje 100, 120 bi nas trebalo biti", kaže Ivan Begovac iz Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju.

Ista stvar je i s raspoloživim krevetima.

"Ako vi nemate u slučaju depresije, samoozljeđivanja ili pokušaja suicida dijete gdje stacionarno primiti, onda smo u velikom problemu", govori Begovac.

Na razini Hrvatske postoji 60 kreveta za djecu na psihijatriji, a trebalo bi ih biti barem duplo više.


Izdvojeno

Reci što misliš!