Vijesti / Osijek

projekt naturavita

Zašto se sjeku drva u šumi uz Biljsku cestu? Iz Hrvatskih šuma stigao nam je odgovor

Zašto se sjeku drva u šumi uz Biljsku cestu? Iz Hrvatskih šuma stigao nam je odgovor
Hrvatske šume

U jesen 2022. godine, kada je predviđeno pošumljavanje ovih cca 39 ha površine, stare vrbe zamijenit će cca 25 000 sadnica jednogodišnjih vrba

Brojni građani zapitali su se što se to događa uz Biljsku cestu, odnosno zašto se sjeku drveća? Odgovor smo potražili kod Hrvatskih šuma.

Tvrtka Hrvatske šume u sklopu projekta Naturavita nastavlja obnovu starih devastiranih vrbika. Nakon što je tijekom 2018. i 2019. godine u okviru projekta Naturavita završena prva faza projekta tj. razminiran minski sumnjivi prostor uz cestu Osijek - Bilje, na red je došla druga faza, a to je obnova devastiranih šuma. U tijeku je sječa stare natrule i prezrele vrbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U jesen 2022. godine, kada je predviđeno pošumljavanje ovih cca 39 ha površine, stare vrbe zamijenit će cca 25 000 sadnica jednogodišnjih vrba. Ipak prilikom sječe neće se posjeći sva stabla. Ostavljaju se tzv. pričuvci (FSC stabla) koja služe za održavanje bioraznolikosti. Naime ta suha stabla su dom raznim korisnim ali i štetnim kukcima, a ujedno služe i kao „odmorište i promatralište“ pticama grabljivicama. Poneka od tih stabala u sebi imaju duplje u kojima ase gnijezde ptice.

U okviru faze zaštite šuma od divljači, oko površine će se podići 3,1 km visoke žičane ograde. U proljeće 2023. uz cestu Bilje – Osijek prolistat će mlada sastojina (šuma) vrbe koju će se do kraja proljeća iste godine biti okopana u okviru šumsko-uzgojnih radova.


Izdvojeno

Reci što misliš!