Vijesti / Osijek

zaštita stanovnika od zaraznih bolesti

Redukcija ptica u središtu Osijeka: Lovci uz pratnju policije puškama uklanjali golubove

U osječkoj Udruzi Pobjede nadaju se da će grad Osijek koji je prvi prestao s praksom usmrćivanja pasa prestati i s ovakvim načinom redukcije broja ptica te pronaći način primjereniji vremenu u kojem živimo

Osječka gradska uprava odlučila se za smanjenje broja golubova i vrana na području grada - razlog: zaštita stanovnika od zaraznih bolesti. 

Kako piše RTL, odstrel je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, a ljude na glavnom osječkom trgu zbunili su lovci koji su u pratnji policije, puškama ubijali ptice. 

"Ja nisam baš za to, mislim nekako na drugačiji način da se to riješi, a ne baš pucanjem", smatra Katarina Kovač iz Osijeka. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iskreno, uskraćivanje života bilo kakvom živom biću ja se osobno s tim ne slažem tako da ja imam negativan stav prema tome“, poručuje Mario Skender. 

"To su živa bića, znači treba ih se riješiti na neki drugi način", kaže Vera Milas

Iz osječkog SDP-a poručuju da je pucačina u središtu grada ispod razine srednjeeuropskog Osijeka.

"Ostali smo nemalo iznenađeni, zapravo šokirani potezom gradske vlasti, odnosno nalogom grada da naoružani ljudi šeću ulicama grada i u središtu grada ubijaju ptice", objašnjava Milan Blagojević, predsjednik osječkog SDP-a

Na prozivke gradski čelnici nisu željeli odgovarati, poslali su priopćenje u kojem kažu kako je redukcija ptica obavljena zbog zaštite pučanstva od širenja zaraznih bolesti u skladu s propisima. Struka pojašnjava problem.

"Najveći problem grada Osijeka su needucirani ljudi, odnosno ljubitelji golubova koji misle da sa svojim aktivnostima hranjenja golubova na određenim lokacijama pomažu gradskim golubovima, međutim odmažu i golubovima i građanima grada Osijeka", tvrdi izvanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Ivica Bošković.

trg-golubovi
Golubovi umrli od insekticida, a vidra od upale pluća

Uz odstrel mogući su i drugi načini rješavanja problema. Rastjerivanjem svjetlosnim i zvučnim efektima, metalnim šiljcima, gelovima, sokolarskim pticama i kontracepcijskim dodacima u hrani. Izbor treba ovisiti o financijskim sredstvima grada i volji građana, a ključna je edukacija.

"Rješenje treba tražiti prije svega u edukaciji stanovništva grada Osijeka i strogom kažnjavanju hranjenja ptica. Nema mjesta hranjenju golubova na javnim površinama“, poručuje Bošković.

U osječkoj Udruzi Pobjede nadaju se da će grad Osijek koji je prvi prestao s praksom usmrćivanja pasa prestati i s ovakvim načinom redukcije broja ptica te pronaći način primjereniji vremenu u kojem živimo. 


Izdvojeno

Reci što misliš!