Vijesti / Osijek

akcija policije u osijeku

USKOK potvrdio: Uhićena trojica sudaca povezanih s Mamićem i poduzetnik Drago Tadić

USKOK je potvrdio da su uhićene četiri osobe, a među njima su trojica sudaca. Odvedeni su na ispitivanje

U Osijeku su uhićena trojica sudaca povezanih sa slučajem Zdravka Mamića koji ih je teško optužio za korupciju. Riječ je o Zvonku Vekiću, Darku Krušlinu i Anti Kvesiću koje je Mamić javno prokazao za uzimanje mita objaviviši fotografije njihovih privatnih druženja u vrijeme dok mu se sudilo za izvlačenje novca iz Dinama na Županijskom sudu u Osijeku. 

U tijeku je pretres njihovih domova, ali i nekih osoba koje su s njima povezane, a oni su odvedeni na ispitivanje u USKOK. 

Državno sudbeno vijeće zbog afere Vekića i Krušlina je ranije i suspendiralo, a jučer im je svoj trojici skinut imunitet. 

Neslužbeno doznajemo da je uhićen i osječki poduzetnik Drago Tadić koji je također bio na feštama sa sucima i Mamićem. On je u intervjuu za RTL Danas opisao kako je došlo do tih "veselica", a potvrdio je i da je vidio na stadionu Maksimir kada je Mamić sucu Krušlinu na ruku stavio skupocjeni sat.  

drago tadić
bivši direktor Osijek Koteksa Drago Tadić gostovao na RTL-u: ''Nikad u životu nisam lagao pa tako nisam ni za Kalmetu''

USKOK: Privedene su četiri osobe, među njima tri suca

O svemu se oglasio i USKOK koji je potvrdio da su uhićene četiri osobe, među kojima su i trojica sudaca.  

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

suci
četvero osoba uhićeno Pogledajte snimke privođenja sudaca u Osijeku: Prekrili lica maskama i naočalama

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo."

Mamićev USB stick 

Zdravko Mamić koji se nalazi u BiH je, podsjetimo, u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je čelnog čovjeka osječkog suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

FOTO: Pixsell

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i još jednim sucem, Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.

Vrhovni sud, podsjetimo, potvrdio je presudu braći Zdravku i Zoranu Mamiću za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Obojica se nalaze u BiH čije državljanstvo imaju i koja ih ne želi izručiti Hrvatskoj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!