Vijesti / Osijek

s ciljem uništenja dokaza

PNUSKOK: Osječki suci čak 35 puta kontaktirali s optuženicima

Što će na kraju biti sa suđenjem u Osijeku - odlučit će Visoki kazneni sud

Vrhovni sud reagirao je na sinoćnje gostovanje državnog tajnika Ministarstva pravosuđa Jure Martinovića na RTL-u. Tvrde da nisu mogli spriječiti Zorana Mamića u bijegu, a Martinoviću su poručili kako posao državnog tajnika nije tumačiti odluke sudbene vlasti.

U međuvremenu, ekskluzivno za RTL o cijelom slučaju govori i Damir Vrbanović kojeg osječki županijski sud ne može, kako kažu, naći već mjesec dana. Ali donosimo i nove nevjerojatne detalje - iz izvješća policijskog USKOK-a o kontaktima osječkih sudaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad već ne može osječki sud, Damira Vrbanovića našli su novinari. U uredu kod svog odvjetnika - živog i zdravog.

Glasnogovornik Županijskog suda kaže da ne može do Vas doći?

"Ja se jako čudim toj izjavi, moram priznati da sam bio zaprepašten sa spoznajom da nisam dostupan. Doista se jednom desilo da nisam preuzeo predmet iz jednog razloga što naprosto nisam bio u Zagrebu, ali drugi put kad je poslana ja sam preuzeo presudu i ja ju držim u svom posjedu i normalno svi rokovi teku", rekao je Damir Vrbanović, osuđenik.

Na suđenju s braćom Mamić osječki županijski sud Vrbanovića je osudio, a Vrhovni sud pravomoćno potvrdio tri godine zatvora.

Što sad?

"Vrlo jednostavno, zato sam ovdje u uredu. Pripremamo ustavnu tužbu koja je obimna, vrlo cjelovita i koja će po meni otvoriti neke nove stranice u priči oko ovog postupka. Ja se i dalje osjećam potpuno nevin. Smatram da je ovaj predmet zapravo jedan presedan u povijesti hrvatskog pravosuđa. Zapravo sudovi sude specifično sportsko pravo bez jednog dubokog razumijevanja odnosa kluba i igrača. Zapravo ispalo je da im je svaka radnja između igrača i kluba sumnjiva. Na tome temelje tu presudu i ja sam uvjeren da će Ustavni sud uočiti čitan niz povreda ustavnih prava i da će predmet vratiti na sam početak, gdje mu je i mjesto", rekao je Vrbanović.

Na račun osječkog županijskog suda neprestano stižu nove optužbe. RTL je u posjedu povjerljivog izvješća PNUSKOKA-a koji je još 2011. utvrdio kako su osobe iz krim miljea kojima se i danas sudi u Osijeku - bili u kontaktima s osječkim sucima, pri čemu je utvrđeno 35 telefonskih kontakata. Policija je tijekom praćenja - napravila i shemu povezanosti između sudaca i osumnjičenika, nakon čega je i utvrđeno:

"...osobe imenovane u ovom zahtjevu na sve načine nastoje ostvariti utjecaj na pravosudna tijela u Osijeku, kako bi pravovremeno pribavili informaciju o planiranim postupanjima protiv njih, nakon čega bi uništili dokaze, te prema potencijalnim svjedocima i oštećenicima koristili prijetnju i silu..... u označenom razdoblju zabilježena telefonska komunikacija između pojedinih osoba s Županijskog i Općinskog suda u Osijeku...", izvješće je to PNUSKOK-a.

Zbog svega ovoga, odvjetnik Damira Vrbanovića zatražio je premještaj s osječkog suda.

"Ovaj dokument i sve okolnosti koje su vezane za ovaj predmet duboko narušavaju temelje vladavine prava prije svega i da je ovo jedan veliki pravosudni problem, a bojim se da bi mogao postati i sigurnosni problem", rekao je Janjko Grlić, odvjetnik Damira Vrbanovića.

Isto smatra i odvjetnica Ksenija Vržina, čiji je zahtjev odbijen. Spornim smatra i DORH koji je Visokom kaznenom sudu sada poručio da je zahtjev odvjetnika paušalan.

"Po pitanju županijskih sudaca u Zagrebu bili su puno oštriji i konkretniji, odnosno zbog poznanstva s dva suca koja nisu osporena doveli su u pitanje dignitet svih sudaca županiskih sudaca u Zagrebvu, odnosno izgeneralizirali su cijeu situaciju", rekla je Ksenija Vržina, odvjetnica Nikkyja Arthura Vuksana.

Što će na kraju biti sa suđenjem u Osijeku - odlučit će Visoki kazneni sud.


Izdvojeno

Reci što misliš!