Vijesti / Osijek

Osijeku prijeti velika nestašica plina?!

Osijeku prijeti velika nestašica plina?!

Gradonačelnik Krešimir Bubalo, naime, javno je izrazio bojazan da će grad na zimu sljedeće godine biti limitiran potrebnim količinama plina, odnosno da HEP Plin neće moći adekvatno odgovoriti potrebama grada.

- Krajnje je vrijeme da odgovorni u HEP-u promisle, da počnu raditi na osiguravanju dodatnih količina plina i krajnje je vrijeme da se grad “zaokruži”, ne samo u komunalnom i infrastrukturnom nego i energetskom smislu. U suprotnom, bojim se da na zimu 2012./13. Osijek neće imati dovoljne količine plina - poručio je Bubalo.

Osijek, otkrio je, u ovom trenutku raspolaže sa samo 50 posto onoga što će, kada je riječ o plinu, biti potrebno za zimu sljedeće godine. Paradoksalno, iza toga ozbiljnog i neugodnog upozorenja krije se uspješna i pozitivna gospodarska priča. U njezinu središtu jedna je od najvažnijih investicija u regiji - izgradnja 110 milijuna eura vrijedne tvornice etanola.
Plan je, podsjetimo, da gradnja počne u kolovozu ove godine, a tvornica (kojoj je jedna od osnovnih sirovina kukuruz) proradi prije žetve 2012. godine. “Na temelju razgovora, ugovora i predugovora na kojima radimo za potrebe gospodarskih zona, a tu posebno mislim na Slobodnu zonu, gdje će se graditi tvornica etanola, ali i na zone Nemetin i Tenja, dobili smo najave da će potrebe za energentima - posebno plinom - biti velike. HEP stoga mora povećati količine plina za grad Osijek”, zaključuje Bubalo.

HEP Plin tvrdi: Možemo osigurati dovoljne količine

Investitor tvornice etanola informirao se o mogućnosti dostatne opskrbe prirodnim plinom, a HEP Plin Osijek je, razmotrivši zahtjev za potrebne količine, izdao prethodnu energetsku suglasnost, potvrdivši da može osigurati dovoljne količine prirodnog plina. HEP Plin u kratkoročnim i dugoročnim razvojnim planovima realizira proširenje distribucijskog sustava: lani je izgrađeno 90 kilometara nove distribucijske plinovodne mreže, a ove godine planirana je gradnja još oko 120 kilometara. HEP Plin Osijek u svakom trenutku može odgovoriti zahtjevima gospodarstva i kućanstva za potrebnim količinama prirodnog plina, opskrbljujući gotovo 70.000 kupaca”, ističe Mirela Klanac, HEP-ova glasnogovornica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!