Osijeku prijeti velika nestašica plina?!
Gradonačelnik Krešimir Bubalo, naime, javno je
izrazio bojazan da će grad na zimu sljedeće godine biti limitiran
potrebnim količinama plina, odnosno da HEP Plin
neće moći adekvatno odgovoriti potrebama grada.
- Krajnje je vrijeme da odgovorni u HEP-u promisle, da počnu
raditi na osiguravanju dodatnih količina plina i krajnje je
vrijeme da se grad “zaokruži”, ne samo u komunalnom i
infrastrukturnom nego i energetskom smislu. U suprotnom, bojim se
da na zimu 2012./13. Osijek neće imati dovoljne količine
plina - poručio je Bubalo.
Osijek, otkrio je, u ovom trenutku raspolaže sa samo 50 posto
onoga što će, kada je riječ o plinu, biti potrebno za zimu
sljedeće godine. Paradoksalno, iza toga ozbiljnog i neugodnog
upozorenja krije se uspješna i pozitivna gospodarska priča. U
njezinu središtu jedna je od najvažnijih investicija u regiji -
izgradnja
110 milijuna eura vrijedne tvornice etanola.
Plan je, podsjetimo, da gradnja počne u kolovozu ove godine, a
tvornica (kojoj je jedna od osnovnih sirovina kukuruz) proradi
prije žetve 2012. godine. “Na temelju razgovora, ugovora i
predugovora na kojima radimo za potrebe gospodarskih zona, a tu
posebno mislim na Slobodnu zonu, gdje će se graditi tvornica
etanola, ali i na zone Nemetin i Tenja, dobili smo najave da će
potrebe za energentima - posebno plinom - biti velike. HEP stoga
mora povećati količine plina za grad Osijek”, zaključuje
Bubalo.
HEP Plin tvrdi: Možemo osigurati dovoljne količine
Investitor tvornice etanola informirao se o mogućnosti dostatne opskrbe prirodnim plinom, a HEP Plin Osijek je, razmotrivši zahtjev za potrebne količine, izdao prethodnu energetsku suglasnost, potvrdivši da može osigurati dovoljne količine prirodnog plina. HEP Plin u kratkoročnim i dugoročnim razvojnim planovima realizira proširenje distribucijskog sustava: lani je izgrađeno 90 kilometara nove distribucijske plinovodne mreže, a ove godine planirana je gradnja još oko 120 kilometara. HEP Plin Osijek u svakom trenutku može odgovoriti zahtjevima gospodarstva i kućanstva za potrebnim količinama prirodnog plina, opskrbljujući gotovo 70.000 kupaca”, ističe Mirela Klanac, HEP-ova glasnogovornica.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Na jednom od koncerata ispričala je kako njezino odrastanje nije bilo jednostavno budući da joj je majka izgubila posao zbog vožnje na audicije u Srbiju
-
-
Najskuplje su fritule svakako u Zagrebu, dok je cijena kuhanog vina u svim gradovima gotovo identična
Izdvojeno
-
Cijena seže i do 2000 eura za kilogram, a rijetki žele platiti naribanih nekoliko grama na jelo
-
Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktorica i doktora po izboru pacijenata u Republici Hrvatskoj
-
Cijene su najpoznatijih adventskih napitaka i jela poput kuhanog vina, tople čokolade, čaja, fritula i kobasica ostale gotovo nepromijenjene, dok se cijene ostalih proizvoda kreću u raznolikom rasponu
-
Nekad tvornički giganti danas zjape prazni, a njihovi prostori čekaju prenamjenu
Reci što misliš!