Sport / Ostalo

sportaš godine grada osijeka

Kickboksači dominantni u izboru sportaša, Vekić ponovo najbolja kod žena

Kickboksači dominantni u izboru sportaša, Vekić ponovo najbolja kod žena
Grad Osijek

Grad Osijek proglasio je najbolje sportaše na području grada u 2023. godini

Tenisačica Donna Vekić i član Kikcboxing kluba Sveti Duh Antonio Krajinović najbolji su sportašica i sportaš grada Osijeka u 2023. godini. Što se sportskih kolektiva tiče, za najboljeg u Osijeku ali i Osječko-baranjskoj županiji izabran je MOK Mursa-Osijek. Na županijskoj razini titula najuspješnije pripala je također Donni Vekić, dok je najuspješniji sportaš član Kickboxing kluba ,,Blitz” Đakovo Andrej Kedveš.

To su dobitnici u glavnim kategorijama tradicionalnog izbora kojeg su ponovno zajednički organizirali Zajednica osječkog sporta, Športska zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svečanosti, 66. zaredom, ovoga puta održanoj u osječkom Centru za posjetitelje, uz sportaše i sportske djelatnike nazočili su brojni uglednici, među kojima i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, i drugi.

Čestitavši laureatima, gradonačelnik Radić rekao je kako se upravo zbog uspješnih sportaša povećavaju izdvajanja za sport u Osijeku.

"Grad Osijek je ponosni i partner i sponzor svim svojim sportašima i sportskim kolektivima, pa smo tako ove godine u proračunu izdvojili rekordna sredstva za sport. Govorimo o iznosu od šest milijuna eura, što je čak 300 tisuća više nego prošle godine, odnosno 600 tisuća eura više nego 2021. godine kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada Osijeka", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su velika ulaganja i u sportsku infrastrukturu ističući rekonstrukciju Copacabane, srednjoškolskog igrališta, javnih terena na Sjenjaku i u Donjem gradu, te sportskog centra Olimpija. Među projektima u planu istaknuo je rekonstrukciju NK Radnik Josipovac, NK Grafičar Vodovod i druge.

"Zajedno s Osječko-baranjskom županijom otkupili smo Iktus tako da ćemo uskoro krenuti u rekonstrukciju svih igrališta na području Iktusa. Na raspolaganju su nam i velika sredstva iz ITU mehanizma, pa smo predvidjeli i rekonstrukciju Gradskog vrta, te dvorane i parka Zrinjevac, kao i izgradnju biciklističkih staza prema Donjem gradu, Josipovcu i Tenji", napomenuo je gradonačelnik Radić.

Rekao je i da Grad Osijek jedini od velikih gradova financira prijevoz svim mlađim dobnim skupinama sportaša, te je uveo i stipendiranje sportaša pete i šeste kategorije, što će nastaviti činiti i u budućnosti.

Čestitke je uputio i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, koji je istaknuo kako je Osječko-baranjska županija ove godine dobila titulu Europske regije sporta, između ostalog, i zbog sportaša i njihovih rezultata.

"Mi smo već prošle godine povećali ulaganja u kapitalne investicije sportskog karaktera, a isto smo učinili i ove, izdvojivši 400.000 eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i obnove sportskih terena diljem naše županije, kao i za nabavu potrebne opreme. Potpisali smo ukupno 45 ugovora, 20 sa jedinicama lokalne samouprave i 25 ugovora sa sportskim klubovima i udrugama s namjerom da, ravnomjerno i u svim dijelovima županije razvijamo sportske aktivnosti i potičemo nove naraštaje da se uključe u rad klubova i udruga. U ovoj ćemo godini poseban naglasak staviti upravo na djecu i mlade, ali i rekreativne sportaše i građane te ćemo im nizom manifestacija nastojati približiti sportski način života i potaknuti ih na promjenu životnih navika", kazao je Lukić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u svom je pozdravnom govoru naglasio važnost sporta, osobito za mlade ljude, za razvoj društva i zajednice u kojoj žive.

"Grad Osijek i Osječko-baranjska županija organiziraju velike sportske manifestacije, europske i nacionalne, koje se održavaju tijekom cijele godine. Osijek i Osječko-baranjska županija imaju svjetski priznate sportaše koji kada gostuju diljem svijeta nose sa sobom svoj grad i županiju. Bitno je naglasiti da smo na karti sporta, kako nacionalnoj tako i europskoj i svjetskoj, prepoznati i imamo se čime pohvaliti. Sport treba promovirati. Sportom se treba baviti. Sport treba podupirati što itekako čine Grad Osijek i Osječko-baranjska županija", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

Podsjetimo, izbor najuspješnijih sportaša i sportskih kolektiva Slavonije i Baranje započeo je još davne 1957. godine i u kontinuitetu se održava sve do današnjih dana, s izuzetkom ratne 1991. Danas nagrade dodjeljuju Zajednica športskih udruga grada Osijeka, Športska zajednica Osječko-baranjske županije, te Glas Slavonije. Nagrađuju se najuspješniji sportaši, sportašice, sportski kolektivi, te osobe i sportski kolektivi koji su svojim djelima zadužili sport Grada i Županije.

Nagrade su podijeljene u 12 kategorija, od kojih sedam na svojoj razini dodjeljuje Zajednica osječkog sporta (najuspješniji sportaš i sportašica, najuspješniji sportski kolektiv, najuspješniji trener, najuspješniji sportaš i sportski kolektiv osoba s invaliditetom, „Trofej Kuna“ za perspektivne mlade sportaše), tri dodjeljuje Športska zajednica Osječko-baranjske (najuspješniji sportaš i sportašica, najuspješniji sportski kolektiv), a dvije nagrade dodjeljuje Glas Slavonije („Uzor-trofej M. Ljubek“ i Nagradu „Sokol.

Nagrade Grada Osijeka:

Najuspješniji sportaš grada Osijeka – Antonio Krajinović – Kickboxing klub Sveti Duh
Najuspješnija sportašica grada Osijeka – Donna Vekić, Teniski klub Tennis Talents
Najuspješniji sportski kolektiv grada Osijeka – Muški odbojkaški klub Mursa – Osijek
Najuspješniji sportaš parasporta / sporta gluhih – Darko Sarapa – Športska udruga slijepih Svjetlost
Najuspješniji sportski kolektiv parasporta / sporta gluhih – Športska udruga slijepih Svjetlost
Najuspješniji trener – Tomislav Bilandžić – Kickboxing klub Sveti Duh

Trofej “Kuna” – mladi sportaši:
Patrik Felinger – Gimnastički klub Inova-gim
Petar Papa – Mačevalački klub Dmitar Zvonimir
Lovro Rudec i Luka Grgić – Veslački klub Iktus
Stjepan Tarcal – Atletski klub Slavonija-Žito
Luka Tolj – Boksački klub Osijek
Buga Vukić – Plivački klub Osijek

Nagrade Osječko – baranjske županije:
Najuspješniji sportaš Osječko-baranjske županije – Andrej Kedveš – Kickboxing klub „Blitz“ Đakovo
Najuspješnija sportašica Osječko-baranjske županije – Donna Vekić, Teniski klub Tennis Talents
Najuspješniji kolektiv Osječko-baranjske županije – Muški odbojkaški klub Mursa – Osijek

Nagrade Glasa Slavonije:
Uzor trofej Matija Ljubek – Ferenc Sakalj, Nogometni klub Osijek
Nagrada “Sokol”:
Josip Kalem, Odbojkaški klub „Belišće“
Ivan Šutalo, Nogometni klub „Olimpija“, Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!