Sport / Odbojka

sjajna generacija

Pred uzvrat polufinala Kupa CEV, prisjećamo se zlatnih godina odbojkašica Mladosti

Pred uzvrat polufinala Kupa CEV, prisjećamo se zlatnih godina odbojkašica Mladosti
Dino Stanin/PIXSELL

Prošle se godine obilježila 30. godišnjica osvajanja Lige prvaka

Odbojkašice zagrebačke Mladosti u srijedu su poražene u prvom susretu polufinala Kupa CEV, drugog razreda europske odbojke, od njemačkog Allianz MTV Stuttgarta rezultatom 1:3. Bio je to susret odigran u Domu odbojke, šest dana uoči uzvrata u Stuttgartu. Njemice su pokazale zašto su smatrane favoritkinjama. Koeficijente koje u ponudi ima PSK aplikacija baš i ne idu u prilog odbojkašicama uoči uzvrata. Između ostaloga, ovakav rezultat i ne čudi budući da je njihov roster sastavljen od igračica iz SAD-a, Nizozemske, Bugarske, Poljske, Belgije i mnogih drugih zemalja. Nije bez razloga trener mladostašica, Leonard Barić, izjavio da se radi o „konglomeratu strankinja“.

'Presudilo je njihovo iskustvo'

Odbojkašice Mladosti pružile su jako dobar otpor protiv favorizirane ekipe iz Stuttgarta. Nakon izgubljenog prvog seta, uspjele su uzeti drugi rezultatom 25:21, no onda je ponestalo snage te je cjelokupni meč, ustvari, presudio treći set koji je otišao na stranu Njemica rezultatom 25:15. Nakon susreta oglasio se pomoćni trener Mladosti, Darko Nojić: „Bila je to jako dobra utakmica u kojoj smo izgubili od trenutno bolje ekipe Stuttgarta, koja ne zna za poraz u domaćem prvenstvu. Mi smo zadovoljni kako smo odigrali susret, pogotovo u nekim dijelovima utakmice gdje smo im odlično parirali, ali je na kraju ipak presudilo njihovo iskustvo i činjenica što imaju internacionalnu ekipu koja je prošla puno takvih susreta.“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iznimno je lijepo vidjeti odbojkašice zagrebačke Mladosti ovako daleko u Europi, i to u drugom najjačem europskom razredu. Trener Leo Barić posjeduje vrlo nadaren sastav s nekoliko vrlo talentiranih djevojaka, poput Aurore Papac (16) i Matee Smoljan (17). Također, tu su i ključne igračice, kao što su Slavonke koje su članice hrvatske reprezentacije i koje su nastupile na prošlogodišnjem Euru, tehničarka Klara Perić i primačica Dinka Kulić. Ne treba zaboraviti niti jednu od najiskusnijih, također članicu reprezentacije, Martinu Šamadan.

Početak prekrasnog desetljeća hrvatske odbojke

Prošle se godine obilježila 30. godišnjica osvajanja Lige prvaka. Tada je HAOK Mladost postao prvi ženski sportski kolektiv u neovisnoj Hrvatskoj koji se popeo na krov Europe. Taj je trijumf označio početak prekrasnog desetljeća hrvatske odbojke koji se nastavio još dvama finalima Lige prvakinja (1992. i 1994.), ali i trima srebrima ženske reprezentacije na europskim prvenstvima – 1995., 1997. i 1999. godine. Ne treba zaboraviti niti europski naslov odbojkašica Dubrovnika 1998. godine. Predsjednik kluba, Neven Barać, jasno je zacrtao visoke ciljeve te ih je redom i ostvarivao. Započeo je projekt izgradnje Doma odbojke te je doveo redom prekaljene ruske odbojkašice koje su već tada bile priznate u odbojkaškom svijetu: Jelenu Čebukinu, Irinu Kirilovu i Valentinu Makovjeckaju. Sve su ovdje nabrojane bile svjetske prvakinje 1990. i olimpijske 1988. godine. Na klupi je sjedio veliki, neponovljivi Nikolaj Karpolj.

Te sezone, 1990./91., niti jedna ekipa nije bila ravna mladostašicama, a put prema naslovu dodatno se otvorio onoga trenutka kada je Zagreb, usprkos ratu, prihvatio domaćinstvo Final Foura Lige prvakinja. Na toj završnici prvo su pobijeđene talijanske prvakinje, Olimpija Teodora iz Ravenne, a onda i braniteljice naslova, ruska Uraločka, s uvjerljivih 3:0.

Igračice koje su igrale za Mladost u sezoni 1990./91.: Irina Kirilova, Jelena Čebukina, Marija Anzulović, Sergeja Lorber, Tanja Bilbija, Danijela Bilbija, Slavica Kuzmanić, Snježana Ušić, Mirjana Jelovčić, Melina Draganić Nikolovski, Valentina Makovjeckaja, Snježana Karlo (Mijić) i Barbara Ružić (Jelić).


Izdvojeno

Reci što misliš!