Sport / Odbojka

sretno cure

Četiri Slavonke od četvrtka love drugi krug EP-a: Hrvatska odbojkaška reprezentacija nada se četvrtfinalu

Četiri Slavonke od četvrtka love drugi krug EP-a: Hrvatska odbojkaška reprezentacija nada se četvrtfinalu
Marko Drmić/Pixsell

Izbornik Daniele Santarelli pozvao na EP, nalaze se i četiri Slavonke: Osječanke Beta Dumančić i Dinka Kulić, Vinkovčanka Klara Perić te Čepinčanka Katarina Pavičić

U srijedu kreće Europsko prvenstvo za odbojkašice koje će se održati u četiri države: u Srbiji (Beograd), Bugarskoj (Plovdiv), Rumunjskoj (Cluj) i Hrvatskoj (Zadar). Hrvatska odbojkaška reprezentacija, jasno, svoje će utakmice grupne faze odigrati kod kuće, u Zadru, a u skupini su smještene zajedno s Bjelorusijom, Mađarskom, favoritom skupine Italijom, Slovačkom te Švicarskom s kojom će odmjeriti snage na početku turnira, u četvrtak od 17 sati. Među 14 odbojkašica koje je izbornik Daniele Santarelli pozvao na EP, nalaze se i četiri Slavonke: Osječanke Beta Dumančić i Dinka Kulić, Vinkovčanka Klara Perić te Čepinčanka Katarina Pavičić. Zajedno s ostalim djevojkama, ove Slavonke pokušat će ostvariti ono što Favbet kladionica predviđa, a to je četvrtfinale Europskog prvenstva.

Isti format natjecanja kao i prije dvije godine

Dalje od toga teško će moći, budući da ih ždrijeb spaja sa skupinom A u kojoj su glavne favoritkinje za zlato, Srpkinje, te jako opasne Ruskinje. Osim te dvije ekipe u skupini A još se nalaze Azerbajdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina te Francuska. Bit će ovo drugo europsko prvenstvo s 24 ekipe, nakon EP-a 2019. kada je zlato slavila Srbija. Sustav natjecanja isti je kao i tada. Dakle, 24 reprezentacije podijeljene su u četiri skupine s po šest ekipa, a iz svake grupe dalje će proći četiri najuspješnije reprezentacije. Od tada slijedi nokaut faza, odnosno, osmina finala koja će se formirati tako da će snage odmjeriti prvoplasirane reprezentacije protiv četvrtoplasiranih, kao i drugoplasirane protiv trećeplasiranih, a skupine koje se križaju su A i C, odnosno B i D. Još mala napomena - poražene u polufinalu odigrat će meč za brončanu medalju, to jest, za treće mjesto u Europi.

Ako smijemo birati, bolje Ruskinje u četvrtfinalu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska odbojkaška reprezentacija morat će izboriti jednu od prve dvije pozicije u svojoj skupini ako želi izbjeći Srbiju ili Rusiju u osmini finala. Za to će im trebati pobjede protiv Bjelorusije, Mađarske, Slovačke i Švicarske, a u posljednjem kolu protiv Talijanki mogle bi odlučivati i o prvoj poziciji. Bile prvoplasirane ili drugoplasirane, u neku ruku im je svejedno, jer bi ionako trebale u četvrtfinale na Srbiju ili Rusiju. Istina, Ruskinje se čine kao malo slabije, ako ih uopće imamo pravo nazivati slabijima, ali i ne igraju na svome terenu, kao što je slučaj kod Srbije koja bi čitavi turnir igrala u Beogradu, sve do finala.

Belgija ili Azerbajdžan u osmini finala

Naravno, za to četvrtfinale trebat će izabranice Danielea Santarellija proći osminu finala, a tamo će ih dočekati reprezentacija Belgije ili Azerbajdžana, ekipe koje su naše odbojkašice pobjeđivale tijekom povijesti. Te dvije reprezentacije borit će se za poziciju broj 3 u skupini A. Francusku i BiH ne vidimo kao moguće “nagazne mine” u toj grupi. Što se tiče preostale dvije skupine, bit će zanimljivo vidjeti mogu li Bugarke u svom Plovdivu osvojiti grupu B pored neugodnih Njemica i Poljakinja, ali i veliku bitku za vrh skupine D između Turske i Nizozemske. Ostale protivnice iz te grupe – Finska, Rumunjska, Švedska i Ukrajina, nisu niti blizu njihove kvalitete.

Favoritkinje - Srpkinje

Dakle, odbrojavamo posljednje dane do Europskog prvenstva koje će u srijedu započeti susretima Bugarske i Grčke, odnosno Rumunjske i Turske s početkom u 20:30 sati. Kladionice u Hrvatskoj pridaju ulogu favorita na Euru reprezentaciji Srbije, a vidjet ćemo hoće li im moći pomrsiti račune neke druge ekipe, poput Italije, Turske ili Nizozemske.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!