SiB Plus / Zdrav život

oprezno

Jeste li čuli za 'sindrom pržene riže'? Može biti kobno ako to pojedete

Jeste li čuli za 'sindrom pržene riže'? Može biti kobno ako to pojedete
Ilustracija/PIXABAY

'Sindrom pržene riže' je vrsta trovanja hranom povezana s nepropisnim skladištenjem ili podgrijavanjem riže

Nakon što je 20-godišnjak preminuo od "sindroma pržene riže", liječnik na hitnoj pomoći dr. Joe je upozorio da se kuhana riža i tjestenina ne smiju dugo ostavljati na sobnoj temperaturi, piše The Sun.

Bolest koja je poznata pod nazivom "sindrom pržene riže" je vrsta trovanja hranom povezana s nepropisnim skladištenjem ili podgrijavanjem riže te jelima od tjestenine. Dr. Joe je upozorio da ostavljanje posuđa s hranom koja sadrži ugljikohidrate dulje od dva sata izvan hladnjaka može biti smrtonosno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, nedavno je student (20) ostavio svoju večeru na sobnoj temperaturi nekoliko dana te je umro nekoliko sati nakon što ju je podgrijao i pojeo. Uzrok njegova smrti zabilježen je kao nekroza jetre.

"To je stanje uzrokovano je prekomjernim rastom broja bakterija ako se tjestenina ili riža predugo ostave na sobnoj temperaturi. Ne biste trebali jesti takvu hranu ako je bila na sobnoj temperaturi dulje od dva sata", upozorio je dr. Joe.

Što dulje držite kuhanu rižu ili tjesteninu izvan frižidera, veće su šanse za rast bakterija pod nazivom bacillus cereus ili pojavu toksina.

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozoravaju da ako jedete rižu koja sadrži bakterije bacillus cereus, možete biti bolesni i povraćati između 30 minuta do šest sati nakon konzumacije, a možete dobiti i proljev koji se pojavi šest do 15 sati nakon konzumiranja.

U velikom broju slučajeva simptomi su relativno blagi i obično traju oko 24 sata.

"Da, možete se otrovati hranom jedući podgrijanu rižu. Nije podgrijavanje ono što uzrokuje problem, već način na koji je riža pohranjena prije toga. Nekuhana riža može sadržavati spore bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom", pojasnili su iz NHS-a.

Spore mogu preživjeti kada se riža kuha. Ako riža stoji na sobnoj temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije. One će se razmnožavati i mogu proizvoditi toksine (otrove) koji uzrokuju povraćanje ili proljev", dodali su.


Izdvojeno

Reci što misliš!