SiB Plus / Zdrav život

rokovi trajanja

Znate li koliko dugo smijete držati meso u zamrzivaču? Dobro pripazite

Znate li koliko dugo smijete držati meso u zamrzivaču? Dobro pripazite
Ilustracija (Damir Špehar/PIXSELL)

Pileća i pureća prsa, batake, karabatake i krilca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci

Mnoge domaćice kupuju meso i čuvaju ga u zamrzivaču, no pitanje je koliko dugo možete očekivati da meso ostane zamrznuto. Svaki komad mesa neće imati isti rok trajanja, a to vrijedi i za različite vrste mesa.

Piletina i puretina

Na primjer, cijeli pilići i purice mogu ostati u zamrzivaču do godinu dana. Ako zamrznete komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, bolje ih je iskoristiti unutar devet mjeseci, dok iznutrice ne bi trebale ostati zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad govorimo o svježem mesu, trajanje ovisi o vrsti. Sirovi odresci mogu ostati zamrznuti od šest do 12 mjeseci, dok kotleti, zbog kostiju, imaju kraći rok trajanja od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso, s druge strane, može ostati zamrznuto između četiri mjeseca i godinu dana.

Svinjetina

Svinjetina se zamrzava na sličan način kao govedina i ostalo meso. Ako narežete svinjetinu na kockice i zamrznete je, može ostati zamrznuta četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina može ostati zamrznuta četiri do 12 mjeseci. Prerađeno svinjsko meso, kao što su slanina, kobasice, hrenovke, šunka i slično, obično ima rok trajanja od jednog do dva mjeseca u zamrzivaču.

Mljeveno meso

Neovisno o vrsti sirovog mljevenog mesa, ne bi ga trebalo čuvati u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca.

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

Svinjetina s kostima - četiri do šest mjeseci,

Svinjetina bez kostiju - četiri do 12 mjeseci,

Janjetina i teletina - devet mjeseci,

Govedina s kostima - četiri do šest mjeseci,

Govedina bez kostiju - do 12 mjeseci,

Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci,

Komadi piletine ili puretine - devet mjeseci,

Mljevena puretina ili svinjetina - tri do četiri mjeseca,

Iznutrice - tri do četiri mjeseca,


Izdvojeno

Reci što misliš!