SiB Plus / Skidamo Prašinu

Dogodilo se na današnji dan: 14.11.1918.g. ugašena Republika Petrijevci

Dogodilo se na današnji dan: 14.11.1918.g. ugašena Republika Petrijevci

Malo je poznato kako je malo mjesto Petrijevci nadomak Osijeka nekad bilo republika, a ona je ugašena upravo na današnji dan 1918. godine nakon samo 15-ak dana postojanja.

Više iz rubrike SKIDAMO PRAŠINU

[blockquote]"29. X. u Petrijevcima se pronio glas da dolazi neka naoružana grupa iz pravca Čepina u pljačku. Još istog dana Petrijevčani su se organizirali za obranu, izabrali odbor i narodno vijeće, postavili narodnu gardu na čelu s Đurom Kormanošem i Josipom Jungom te kao prava vlast u vidu republike preuzeli svu upravu u mjestu. Pljačkaši nisu došli, ali je došao kotarski pristav Vinković, koji je sazvao narod pred crkvu sa željom da proda narodu vlastelinsku zemlju. Seljaci su prozreli špekulanske namjere Vinkovića te su tražili da im se zemlja podijeli badava jer je oni obrađuju. Na tom sastanku narod je uzvikivao: "Hoćemo republiku!" Nastallo je opće oduševljenje. Kad se sutradan pronio glas da iz Osijeka dolazi vojska, svi su se još spremnije prihvatili oružja da brane republiku. Kroz mjesto je na bjelcu jahao zapovjednik Kormanoš te preko trubača izdavao razne naredbe. Kad su vojnici došli vlakom na stanicu, obavijestio je Kormanoš natporučnika vojske da ne silaze s vlaka jer ih čeka zasjeda i da će biti krvi. Vojnici su produžili u Satnicu, gdje su iskalili bijes na nedužnim ljudima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Petrijevačka republika je trajala petnaestak dana. To je bio rijedak slučaj da je narod u selu preuzeo vlast u svoje ruke. Nažalost, republika dugo nije mogla trajati jer su još bile jake kapitalističke snage. Naime, 14. XI. 1918. g. došao je u Petrijevce dr. Marko Leitner, odvjetnik iz Osijeka, kao natporučnik s jednim bataljonom vojske i 2 mitraljeza, smjestio se u kestenik ispred crkve te uhapsio predsjednika petrijevačke republike Kormanoša, zajedno s glavnim vođama i odveo ih prema Osijeku. Postoji verzija koja kaže da ih je natporučnik na kraju sela dobro "izgrdio" za primjer i pustio kući, a druga da ih je odveo u Osijek gdje su nakon nekog vremena pušteni kućama. U Petrijevcima je opet uspostavljena vlast nove države Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) čime je završila petrijevačka republika, ali ne i slobodarski duh mještana i ideje koje su nosili u sebi odvajkada"[/blockquote]

Više iz rubrike SKIDAMO PRAŠINU

Tekst preuzet iz knjige "200 godina školstva i prosvjete u Petrijevcima i povijest Petrijevaca"


Izdvojeno

Reci što misliš!