SiB Plus / Samo domaće

valja znati

Plijesan na kobasicama, kulenu, slanini: Što je, je li štetna i kako je ukloniti?

Plijesan na kobasicama, kulenu, slanini: Što je, je li štetna i kako je ukloniti?
Ivica Galović/PIXSELL

Bijela plijesan djeluje kao prirodna barijera koja vašu kobasicu održava zdravom i ukusnom

Svi koji često konzumiraju ili pak suše tradicionalne slavonske proizvode kao što su kulen, kobasica, šunka, pršut, slanina sigurno su se susreli s bijelom plijesni koja se zna pojaviti.

Ne trebate se bojati, to nije štetna plijesan, naime ona je pokazatelj  uspješne fermentacije i zriobe suhomesnatog proizvoda. Bijela plijesan djeluje kao prirodna barijera koja vašu npr. kobasicu održava zdravom i ukusnom, odnosno sprječava isušivanje proizvoda i onemogućava prodor sunca u unutrašnjost što doprinosi očuvanju boje proizvoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tu površinsku plijesan možete ukloniti ako da umočite krpu u bijeli ocat i time obrišete kobasicu. Nakon toga svakako ostavite malo bijelog octa na kobasicama kako biste spriječili ponovni rast plijesni. Plijesan možete prvo i očetkati.

No ako se suhomesnati proizvodi suše u nekontroliranim uvjetima (visoka temperatura, loša prozračnost) ili nepravilno skladište može doći i do pojave loše plijesni, a ona je uglavnom  zelene ili žute boje. Tu plijesan treba ukloniti nožem i zarezati u dubinu mesa barem još centimetar.


Izdvojeno

Reci što misliš!