Promo

Extreme-Sport savjetuje

Vožnja biciklom moguća je i zimi uz pravilnu pripremu vozača i bicikla

Vožnja biciklom moguća je i zimi uz pravilnu pripremu vozača i bicikla

Vožnja zimi lakša je s rukavicama jer šake brže gube toplinu i postaju neugodno hladne

Vožnja biciklom u hladnijim mjesecima se u osnovi ne razlikuje previše od šetnje u istim uvjetima. Obucite toplu jaknu, šal, kapu i rukavice na izlasku iz stana, sjednite na Vaš bicikl i spremni ste za “avanturu”. Ukoliko još niste probali, mogli biste se iznenaditi koliko je zapravo mala razlika. Doživljaj vožnje bicikla po hladnijem vremenu svakako mogu uljepšati malo bolja oprema i par sitnih trikova.

Prvo, odjeća. Ona u prvenstveno treba spriječiti prodiranje hladnog zraka do kože. Primjerice, tanka jakna koja ne propušta vjetar bolje čuva toplinu nego li debela jakna koja propušta vjetar. Za glavu, korisna je dobra kapa ili kaciga. Postoje posebne zimske kacige za bicikl, ali jednako dobro može poslužiti i skijaška kaciga. Među mnoštvom kapa od različitih materijala, za umjerenu hladnoću će zapravo poslužiti bilo koja kapa koja pokriva čelo i uši.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pri niskim temperaturama strujanje hladnog zraka i snijeg su neugodni za oči pa nisu na odmet i naočale. Stakla štite oči od vjetra, ali ne smiju potpuno spriječiti strujanje zraka jer se inače magle. Možda su potpuno prozirna stakla najbolji izbor, s obzirom na količinu svjetlosti u hladnim mjesecima.

Dobar šal također je dobrodošao, pogotovo ako je jakna otvorenijeg kroja ili je temperatura u minusu. Deblja jakna koja se ne može dobro zatvoriti i spriječiti strujanje zraka kroz nju nije osobito korisna: šal je tada jako bitan jer štiti, vrat, grlo, i prsa, a po potrebi (kad je jako hladno) nos i usta. U istu svrhu moguće je koristiti i višenamjenski odjevni predmet koji se za čas pretvori iz kape u šal ili maramu za čelo i uši, a brzo se suši i iznenađujuće dobro štiti od vjetra.Vožnja zimi lakša je s rukavicama jer šake brže gube toplinu i postaju neugodno hladne, dok se prsti koče pa kočenje više nije toliko pouzdano. Bilo kakve rukavice su korisne, no bolje su one otporne na vjetar, vodonepropusne, te što duže kako bi pokrile ručni zglob i preklopile se s rukavom od jakne.

Zima je zapravo idealno vrijeme za prepustiti vaš bicikl u ruke iskusnih servisera u Extreme-Sport-u kako biste vozili ispravan i siguran bicikl. Osim što izbjegavate velike gužve u servisima koje nastaju u proljetnim i ljetnim mjesecima, Extreme-Sport nudi akcijske cijene na usluge servisa bicikala.

Dogovorom termina u servisu Extreme-Sport u razdoblju od 01. studenog 2022. - do 31. siječnja 2023. ostvarujete popust od 40% na cijenu usluge malog i premium servisa bicikla.

Uz ovaj atraktivan popust na odabrane usluge servisa bicikala, Extreme-Sport nudi i besplatnu dostavu prilikom dovoza i odvoza bicikla na/sa servisa za područje Grad Osijeka i osječkih prigradskih naselja, te mjesta Bilje, Darda i Čepin.

Termin u servisu Extreme-Sport možete dogovoriti telefonom na broj 031/302-364 ili osobno u poslovnici na adresi Josipa Jurja Strossmayera 235, Osijek, od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00-20:00h, te subotom u vremenu od 08:00-13:00h.

Sada par trikova! Naše tijelo se prilagođava niskim temperaturama ako mu pružimo dovoljno vremena i ako se kretanjem zagrijava, što je sasvim dovoljno kako bi osjećaj na biciklu bio ugodan. Prilagođavanje traje par minuta stoga je osjećaj hladnoće u početku najjači. Koristan i jednostavan savjet jeste oblačenje jakne par minuta prije izlaska na hladnoću. Ovime se zadržava malo topline što pomaže tijekom perioda zagrijavanja. Dolaskom na odredište, ako smo putem jako promrzli, možemo učiniti suprotno: par minuta uživati u dodatnoj toplini prije skidanja kape, jakne, šala...

Puno mirovanju na hladnom prije vožnje svakako treba izbjeći. Šetnja gradom s prijateljima u adventskom ugođaju, svježi zraka, ugodna šetnja – sve je to jako lijepo, ali već nakon pola sata na otvorenom možemo se prilično pothladiti, a vožnja biciklom kući nakon toga postaje nepotrebna nelagoda. Minutu - dvije prije sjedanja na bicikl napravite trik i malo protegnite noge kako biste pojačali rad srca, također par čučnjeva ili gore-dolje po stepenicama biti će dovoljno kako biste ublažili osjećaja hladnoće.

Kad vladaju pravi zimski uvjeti i tlo je prekriveno snijegom i ledom, potreban je oprez zbog proklizavanja. Izbjegavajte naglo skretanje, kočenje, ubrzavanje i »slalom« vožnju. Grublje gume bolje se ponašaju na snijegu nego li glatke, a nije na odmet i malo smanjiti pritisak u gumama (nikako manje od donje granica na deklaraciji) kako bi povećali dodirnu površinu s podlogom i manje tonuli u snijeg. Tijekom vožnje po pravim zimskim uvjetima na stazi, kočite stražnjim kotačem jer proklizavanjem prednjeg kotača gubite stabilnost. Ako je staza potpuno zaleđena, nije loša ideja privremeno spustiti visinu sjedala kako bi u svakom trenutku bili spremni dočekati se na noge ako vam kotač prokliže.

Ovih par informacija sasvim je dovoljno kako bi vožnja do -5 °C bila ugodna, ali i vožnja do ekstremnih -20 °C moguća. Dobro pripremljena vožnja biciklom kroz gradske parkove, dok se jutarnji mraz topi, a novi dan – kratak, kakvi su već dani u to doba godine – podastire nove doživljaje i mogućnosti...

Osim usluga servisa Extreme-Sport nudi i veliku ponudu dijelova, opreme i dodataka za sve bicikle. Svakako posjetite njihovu web-trgovinu (www.extremsport.hr), te provjerite široki asortiman ili osobno posjetite poslovnicu Extreme-Sport u Osijeku.

NAGRADNA IGRA

U komentare ove objave unutar članka upišite vaše ime i prezime kojim sudjelujete u nagradnoj igri s mogućnošću dobitka usluge »malog servisa« bicikla u Extreme-Sport-u. Dobitnika objavljujemo u petak. Ostvarenje prava na osvojenu uslugu »malog servisa« bicikla u Extreme-Sport-u, moguće je ostvariti unutar tjedan dana od objave dobitnika!

Dobitnik 1: Iva Šarić
Dobitnik 2: Filip Šimić


Izdvojeno

Reci što misliš!