Lifestyle / Ostalo

Od Bilja do Vukovara

Englez iznio deset obilježja po kojima je istočna Hrvatska predivno mjesto za život

Englez iznio deset obilježja po kojima je istočna Hrvatska predivno mjesto za život
Gordan Trtanj

Istočna Hrvatska odiše tradicijom, kulturom, prirodom, hranom, vinom i gostoprimstvom te je, prema Bradburyjevim riječima – nepobjediva

Englez Paul Bradbury koji više od dva desetljeća živi u Hrvatskoj poznat je po dijeljenju svojih dojmova o našoj zemlji na društvenim mrežama. Osim što se provozao javnim prijevozom na relaciji Osijek – Zagreb, prokomentirao je i vožnju najsporijim putničkim vlakom u Europi – onime od grada na Dravi do Erduta.

"Ovo je super uzbudljivo. Jeste li znali da je Hrvatska prošle godine imala najsporiji putnički vlak u cijeloj Europi 2023. godine? Vozio se 25.54 km/h", napisao je na Facebooku, a potom se odlučio i sam uvjeriti u to.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, Bradbury je generalno zadovoljan životom u Lijepoj Našoj, a u svojem je pak najnovijem videu objasnio deset obilježja istočne Hrvatske zbog kojih ju smatra fascinantnim, gostoljubivim i zanimljivim mjestom za život.

Paul Bradbury Englez iskusio i opisao putovanja autobusom, vlakom i avionom između Osijeka i Zagreba: "Iznenađujuće ugodno iskustvo"

Iločki podrumi

Riječ je o međunarodno najpriznatijoj hrvatskoj vinariji čija tradicija seže još u rimsko doba.

''Svojim je vinima opskrbljivala i kraljicu Elizabetu povodom njezine krunidbe 1953. godine, kao i vjenčanja princa Harryja i Williama'', rekao je Bradbury.

Principovac Ilok Fotogalerija

Vučedol

U civilizacijskom smislu, istočna je Hrvatska kolijevka indoeuropske civilizacije.

''Ako odete u Vučedol, pronaći ćete nevjerojatnu priču o civilizaciji koja je nosila cipele kakve nitko drugi nije te posjedovala originalni orionski kalendar. Tamošnji je muzej pak svjetske klase, međunarodno je nagrađivan te ga godišnje posjeti i do 30 tisuća ljudi'', uočio je Bradbury.

Vukovar

Bradbury je posjetio i Vukovarsku bolnicu te čuo priče o tome što se u njoj događalo tijekom opsade u trajanju od 87 dana.

''Unatoč svim poteškoćama i uvjeta u kojima nije bilo ni struje ni vode, medicinski su se djelatnici brinuli za istovremeno 600 ljudi. Preporučujem, stoga, svima da posjete navedenu bolnicu te se uvjere i sami u strahote koje su ljudi tamo prošli, ali i u njihovu iznimnu hrabrost i snagu u tim trenutcima'', istaknuo je Bradbury.

FOTO: Emica Elveđi/Pixsell

Vinkovci

Nedaleko od Vukovara nalazi se najstariji stalno naseljeni europski grad sa civilizacijom starom preko osam tisuća godina. To je ujedno i prvo mjesto dvaju rimskih careva u kojemu također možete pronaći tradiciju proizvodnje piva koja seže i do pet tisuća godina unatrag.

''Jedno je od mojih najdražih otkrića velška crvena telefonska govornica koja pripada Englezu Steveu koji je došao kao dragovoljac u Vinkovce 1991. godine i na kraju u njima i ostao. Steve ne samo da ima telefonsku govornicu u centru grada, nego je i otvorio vlastiti ugostiteljski objekt u polju usred ničega'', naveo je Bradbury.

Dalj

Dodao je kako mu Dalj, za koji je saznao tek nedavno, djeluje kao vrlo mirno mjesto za život.

''Pretpostavljam kako se tamo nisu dogodile najljepše stvari tijekom rata, ali danas tamo imamo prvu vinariju u vlasništvu žene u Hrvatskoj. Jasna Antunović za svoj je 'chardonnay' bila i nagrađena 2013. godine'', naglasio je Bradbury.

FOTO: PIXSELL

Milutin Milanković

Veliko iznenađenje u Dalju, odnosno na samoj obali Dunava Bradburyju je bila činjenica kako je to rodno mjesto poznatog srbijanskog znanstvenika Milutina Milankovića.

''U određenim se krugovima Milutin smatra jednim od 15 najboljih svjetskih znanstvenika, no mnogi, nažalost, nisu nikada čuli za njega. Ipak, u Dalju je izgrađen fenomenalan interaktivni muzej koji godišnje posjeti svega tri tisuće ljudi'', napomenuo je Bradbury.

Erdut

U Erdutu pak možete vidjeti ono za što se tvrdi da je najveća vinska bačva u stalnoj upotrebi na svijetu.

''U njoj je 75 tisuća litara graševine, a na njezinoj su prednjoj strani različite karikature vezane uz povijest Erduta'', opisao je Bradbury.

brzina od 25km/h Englez se vozio vlakom od Osijeka do Erduta: "Super uzbudljivo. Možete hodati brže"

Otočki virovi

Riječ je o konferencijskom centru koje je okruženo šumom. Ispred njega je rijeka, a u neposrednoj se blizini nalaze i učionice s pločama na otvorenom.

''Ako želite pobjeći od svega i jednostavno se vratiti u prirodu, ovo je sjajan izbor'', savjetovao je Bradbury.

Baranja

Mala je, ali čarobna regija koja se nalazi sjeverno od Osijeka i ima dosta mađarskog utjecaja. Prema Bradburyju, baranjska su vina među najboljima u Hrvatskoj, pri čemu su najpoznatiji i najveći vinari Belje i Josići.

''Samo sjednete u auto i vozite se kilometrima kroz beljsko vinogorje. Također, Zmajevac ima jednu od najljepših vinskih ulica u Hrvatskoj. Čini se da su kuće koje se tamo nalaze male, ali ako uđete u njih, vidjet ćete vinske podrume koji sežu i do nekoliko metara'', objasnio je Bradbury.

baranja_by_gordan_trtanj_SiBhr_ Fotogalerija

Bilje

Bilje kraj Osijeka polako se, ali sigurno pretvara u eko mjesto koje odiše nevjerojatnom mirnoćom i prirodom. Osim Kopačkog rita kao idealnog parka za turistički obilazak i šetnju, obiluje i brojnim OPG-ovima.

''Moj prijatelj Mario Romulić vlasnik je biodinamičke farme od osam hektara. Ima i različite vrste životinja koje mogu privući djecu kao što su, primjerice, ljame'', zaključio je Bradbury.

 

U svakom slučaju, istočna Hrvatska odiše tradicijom, kulturom, prirodom, hranom, vinom i gostoprimstvom te je, prema Bradburyjevim riječima – nepobjediva.


Izdvojeno

Reci što misliš!