Lifestyle / Ostalo

Samo teoretski

Zašto se mačke pare u veljači i je li tome uistinu tako? Evo što kažu osječki veterinari

Zašto se mačke pare u veljači i je li tome uistinu tako? Evo što kažu osječki veterinari
Davor Javorović/PIXSELL

Umjesto toga, tretiraju se kao kućni ljubimci koji žive u neprirodnim uvjetima, odnosno u udobnim i toplim kućama i stanovima, pa je i mogućnost za njihovim parenjem mnogo veća u odnosu na prijašnja vremena

Iako je prošao Dan zaljubljenih, još uvijek smo u veljači koja se tradicionalno smatra mjesecom ljubavi, i to ne samo kod ljudi, nego i kod mačaka.

Naime, uvriježeno je mišljenje kako se mačke pare isključivo tijekom ovoga mjeseca, no činjenica je kako to čine u cijeloj godini, što ovisi o više čimbenika kao što su temperatura, svjetlo, hormonalne promjene i dostupnost hrane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije svega, mačke su sezonski poliestrične životinje, što podrazumijeva njihovo parenje više puta godišnje. Ciklusi kod mačaka ovise i o broju sunčanih dana u godini, pa što je više svjetlosti, mačke će se češće pariti.

Umjerena klima i hrana u izobilju ključni su čimbenici za opstanak mladih životinja, stoga se kod nas ciklusi mačaka češće ponavljaju u odnosu na one kod mačaka koje borave u, primjerice, sjevernim državama poput Finske, Norveške i Švedske. Budući da tamo dani traju kraće, a zima je hladnija, češća je vjerojatnost da se mačke na tim prostorima pare uglavnom u veljači kako bi se okotile u travnju ispunjenom dužim danima, a time i dužim trajanjem svjetlosti i toplijom temperaturom zraka, što je sigurnije za opstanak mladunčadi.

Također, današnje mačke sve rjeđe ispunjavaju svoju primarnu svrhu hvatanja glodavaca i ptica u seoskim domaćinstvima. Umjesto toga, tretiraju se kao kućni ljubimci koji žive u neprirodnim uvjetima, odnosno u udobnim i toplim kućama i stanovima, pa je i mogućnost za njihovim parenjem mnogo veća u odnosu na prijašnja vremena.

''Parenje mačaka uglavnom je povezano sa svjetlošću. Kada dani postanu duži, tada se mačke krenu pariti. Međutim, to vrijedi za mačke koje žive vani. Onima koje žive u kući, sve se poremetilo, pa se 'tjeraju' cijelu godinu. Također, i temperatura je tu okidač, a s obzirom na prisutno globalno zagrijavanje, imamo sve češće slučajeve da divlje mačke koje lutaju okolo ostanu skotne'', objašnjava za SiB.hr veterinar Tomislav Vrgoč.

Tako se mačke na našim prostorima pare dva do tri puta godišnje, i to gotovo pa neovisno o veljači. Već 20-ak dana iza njihova poroda u travnju ciklus im se kreće ponavljati, pa se novi mačići mogu očekivati već u srpnju, a potom u rujnu. Kako dolaze hladniji dani, tako je svjetlosti sve manje i dani su kraći, što se odražava i na njihove cikluse koji postaju rjeđi, no, kao što smo naveli, nisu nemogući, pogotovo ne na našim prostorima.

''Danas nema pravila i sve ovisi o stjecanju njihove spolne zrelosti. Obično se ženke krenu pariti nakon šest do sedam mjeseci starosti i tjeraju se desetak dana, neovisno o tome je li veljača ili ne'', ističe veterinar Dario Hanaftaler.

S obzirom na navedeno, ako imate mačku, dobro ju je kastrirati, i to iz više razloga. Prije svega, njihova sterilizacija sprječava nepotrebnu i neželjenu reprodukciju, čime se omogućuje kontrola njihova razmnožavanja, a time i lakša briga o njima.

''Kada se kastriraju, manje bježe okolo i više su u kući'', dodaje Vrgoč koji godišnje provede i po tisuću kastracija mačaka u svojoj ordinaciji.

Također, kastriranje mačaka, i to potpuno besplatno provodi Udruga 9 života koja je s projektom sterilizacije uličnih mačaka započela još 2014. godine. Do kraja siječnja kastrirali su više od 200 mačaka s područja Osijeka i okolice.

''Iz osnovnog problema velikog broja napuštenih mačaka koje se slobodno razmnožavaju proizlazi i onaj drugi, a to je očuvanje čistog okoliša i sprječavanje širenja zaraznih bolesti na čovjeka. Bolesti su naročito opasne za osobe smanjenog imuniteta poput djece koja se najčešće i susreću na igralištima i ulicama s napuštenim mačkama, maze ih i diraju, igraju se s njima i time dovode svoje zdravlje u opasnost'', poručuju iz Udruge.

Izložba mačaka u Portanovi Fotogalerija

Uočljivo je kako se parenje mačaka, barem na našim prostorima, događa cijele godine, a ne samo u veljači. U njihovom ponašanju ulogu igraju različiti čimbenici poput svjetlosti, temperature i dostupnosti hrane, pri čemu se ciklusi mačaka češće ponavljaju u umjerenim klimatskim uvjetima s izobiljem hrane. Zbog svega se toga potiče kastracija mačaka kao učinkovita mjera kontrole njihove populacije, čime se ne samo sprječava njihovo nepoželjno razmnožavanje, već i čuva okoliš te štiti ljudsko zdravlje.


Izdvojeno

Reci što misliš!