Lifestyle / Ostalo

Dan zaljubljenih

Osječki cvjećari uoči Valentinova: Najtraženije su crvene ruže, a cijena im je kao i lani

Osječki cvjećari uoči Valentinova: Najtraženije su crvene ruže, a cijena im je kao i lani
Duško Jaramaz/PIXSELL

Cvijeće najviše kupuju Osječani u dobi od 20 do 50 godina, pri čemu je broj muškaraca i žena spomenuto izjednačen. Cijene ruža, kažu nam cvjećari, iznose oko četiri, dok one pakirane u celofanu koštaju pet eura

Bliži se Valentinovo i mnogi se odlučuju za kupovinu cvijeća kao uobičajenog poklona koji uvijek prolazi kod pripadnika svih generacija.

Osječki nam cvjećari otkrivaju kako su među najtraženijim izborima još uvijek klasične crvene ruže. Međutim, ove je godine primjetan trend šarenih buketa i posebnih poklon paketa koji se također mogu naručiti u određenim cvjećarnama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ljudi sve više žele nešto veselo, raznoliko i drugačije. Tako ja, primjerice, dosta toga izrađujem samostalno i u okviru ručnog rada, što ne uključuje samo bukete, nego i različite prigodne predmete od žice i šibe koji idu uz to. Onima koji vole klasiku nudimo dehidrirane crvene ruže iz kojih se specijalnim postupkom izvadi vlaga, pa mogu trajati i do pet godina, te bukete u običnom celofanu u više boja'', govori Suzana Lonjak za SiB.hr.

Da se crvena ruža najčešće kupuje, svjedoči i cvjećar Slaven Pavlović, no on pak uz njih nudi i medvjediće različitih veličina. Budući da partnere uoči Valentinova sve češće podjednako darivaju oba spola, Slaven je u svoju cvjećarnu uveo poklon kutije sa zelenilom i prigodnim pićem po želji namijenjene muškarcima.

''Ovo nije Dan žena, nego Dan zaljubljenih, pa se darivaju i muškarci. S obzirom na to, osim cvijeća, nudimo široki spektar poklona koji se mogu personalizirati i na koje se može staviti tekst po želji – od boca i čaša, preko kutija, pa sve do balona'', pojašnjava Slaven.

FOTO: Suzana Lonjak

Ipak, dodaje kako se ove sezone u trend vraća minimalizam, stoga ne preporučuje ukrašavanje buketa pretjeranim dodatcima. Dovoljan je poklon, kaže, buket od 25 ruža s mašnom, zamotan u papir.

''Prošle smo godine prodavali buket s pivom, no oko toga je bilo previše posla. Na izradu jednog takvog buketa ode vam 15 minuta jer ga morate povezati na malo jači i tvrđi štap. Osim toga, pivo nikada ne može stabilno stajati, boca je teška i izvrne se, pa je mnogo lakše ponuditi poklon u kutiji'', navodi Slaven.

FOTO: Facebook

Iako je njegov posao izrađivati i prodavati cvijeće te mamiti osmijehe na licima mušterija, Slaven se posebno prisjeća situacije koja mu se dogodila uoči Valentinova prije tri godine.

''Gospodin me nazvao i zamolio me da mu dostavim cvijeće za kćer koja je tada slavila rođendan, na što sam pristao. Međutim, tada je iznenada iznio još jedan neobičan zahtjev – zatražio je pečenku. Mislio sam da misli na mali komad mesa i rekao mu da ću lako to riješiti. Odgovorio mi je kako želi da bude lijepo ispečena i narezana... Pitao sam ga što točno da narežu, na što mi je rekao da mu treba cijelo prase. Uspio sam ga nabaviti te se ispeklo, narezalo i dostavilo onako kako me tražio'', prepričava Slaven.

FOTO: Slaven Pavlović

Zanimljivih se anegdota prisjeća i Dubravka Arbanas kod koje se uglavnom, uz crvene ruže, kupuju proljetnice nježnih i pastelnih boja. Kod nje je jedanput pak došla djevojka po buket koji je naručila sama sebi.

''Znala je da joj ga neće dečko, odnosno sadašnji suprug kupiti, a jako ga je htjela i došla je sama po njega baš na Valentinovo. Buket je čak bio dosta velik, iako nije bila riječ o ružama, nego o proljetnicama'', ističe Dubravka.

Cvijeće najviše kupuju Osječani u dobi od 20 do 50 godina, pri čemu je broj muškaraca i žena spomenuto izjednačen. Cijene ruža, kažu nam cvjećari, iznose oko četiri, dok one pakirane u celofanu koštaju pet eura. Unatoč tome što su uoči Valentinova skuplje, cijene im se nisu mijenjale u odnosu na jednako razdoblje prošle godine.

''Iako su se nabavne cijene povisile, svjestan sam toga da mi nitko ne bi kupio ružu za deset eura, stoga ih nisam podizao'', objašnjava Slaven.

FOTO: Suzana Lonjak

Kod cvjećara uoči Dana zaljubljenih bude veća gužva od uobičajene, i to uglavnom oko 15 sati kada se kupci vraćaju s posla, pa se zna i čekati u redu na preuzimanje buketa ili poklon paketa.

''Svatko kupuje onako kako može, želi i voli i bitan je taj znak pažnje. Valentinovo treba trajati ne samo taj, nego sve dane u godini, ali divno je kada dođu mladi dečki po bukete za svoje djevojke. No, lijepo je vidjeti kako se i žene vesele jer poklanjaju poklone svojim odabranicima'', zaključuje Dubravka.

FOTO: Dubravka Arbanas

Unatoč gužvama, mnogi se raduju dolasku u cvjećarnice kako bi odabrali savršeni dar za svoje voljene. Valentinovo je prilika za izražavanje ljubavi i pažnje i na taj način, bilo da je riječ o poklanjanju tradicionalnih crvenih ruža ili drugačijeg i personaliziranog dara.


Izdvojeno

Reci što misliš!