Lifestyle / Ostalo

U subotu na Trgu

Obilježen je 17. Dan mimoza u Osijeku

Obilježen je 17. Dan mimoza u Osijeku
osijek.hr

Tajnik Gradske lige protiv raka, dr. Nikola Kraljik poručio je kako imamo jedinstvenu priliku u potpunosti iskorijeniti rak vrata maternice jer je riječ o bolesti od koje nijedna žena ne bi smjela niti oboljeti, a kamoli umrijeti

Sedamnaesti hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prigodnim je programom u subotu obilježen na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Ujedno je obilježen 18. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (22. - 28. siječnja 2024). Uz cvjetove mimoze, dijelili su se edukativni materijali o prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a.

Manifestacija je održana u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradske lige protiv raka Osijek i u suradnji sa Medicinskom školom Osijek, KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, ILCO-Osijek i IK Javor iz Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potporu manifestaciji i ove je godine, kao i svake, pružio Grad Osijek, a predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić tom je prigodom istaknuo kako je dobrobit i zdravlje svih građana prioritet.

''Želimo pozvati sve naše sugrađane, prvenstveno mlade, čak i one u ranoj tinejdžerskoj dobi, na informiranje, a kasnije i cijepljenje protiv humanog papilomavirusa koji u najvećoj mjeri uzrokuje ovu bolest. Oni mogu već od petog razreda ići na cijepljenje te je čak i solidan odaziv; 63 posto naših osnovnoškolaca odlučilo se na cijepljenje. Na razini Republike Hrvatske to je nekakvih 50 posto. Drago mi je da u tome grad Osijek prednjači. Također, želimo pozvati sve naše sugrađanke na redovite preglede kako bi se ova bolest na vrijeme otkrila. U Gradu Osijeku, naravno, podržavamo i sufinanciramo ovakve i slične akcije, za koje je u gradskom proračunu ove godine predviđeno oko 80.000 eura'', kazao je Florijančić.

Tajnik Gradske lige protiv raka, dr. Nikola Kraljik poručio je kako imamo jedinstvenu priliku u potpunosti iskorijeniti rak vrata maternice jer je riječ o bolesti od koje nijedna žena ne bi smjela niti oboljeti, a kamoli umrijeti.

''Riječ je o bolesti za koju znamo tko je krivac. Proizveli smo cjepivo i nudimo ga na dlanu našim obiteljima da procijepe svoju djecu. Međutim, nikako da s time dođemo na zelenu granu i da se malo osvijestimo kako imamo biser u ruci kojime možemo zaštiti našu djecu. U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje protiv HPV-a od već 9 pa do 25 godina, stoga pozivam naše sugrađane da cijepe svoju djecu'', rekao je dr. Kraljik, ukazavši i na nužnost redovitih ginekoloških pregleda.


Izdvojeno

Reci što misliš!