Lifestyle / Ostalo

U Kinu Urania

Film „Sentir y gustar - Kušaj i guštaj” pokazao kako Osječani žive „magis”

Film „Sentir y gustar - Kušaj i guštaj” pokazao kako Osječani žive „magis”
PR

Srž Magisa u Hrvatskoj i svijetu su eksperimenti, odnosno izlaganje različitim iskustvima u kojima mladi imaju priliku doživjeti u kakvom su odnosu njihove želje, molitve i nadanja sa stvarnošću u kojoj se nalaze i žive

Prošlog ljeta Hrvatska je ugostila 350 mladih iz cijelog svijeta kao domaćin međunarodnog isusovačkog projekta Magis Europe 2022. Na čak 29 lokacija, od koje su tri bile na području Osječko-baranjske županije, mladi su pomagali lokalnoj zajednici, kušali i guštali u Lijepoj našoj, njenim običajima, prirodi, ljudima i zajedništvu.

Sve to sažeto je u filmu 'Sentir y gustar - Kušaj i guštaj' koji je, nakon Zagreba, premijerno prikazan u subotu, 28. siječnja, u kinu Urania u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Srž Magisa u Hrvatskoj i svijetu su eksperimenti, odnosno izlaganje različitim iskustvima u kojima mladi imaju priliku doživjeti u kakvom su odnosu njihove želje, molitve i nadanja sa stvarnošću u kojoj se nalaze i žive.

Tri takva eksperimenta održana su u Osijeku i okolici: 'Terapijsko jahanje za djecu', u suradnji s udrugom 'MOGU', 'Radna akcija' u Kopačkom ritu i 'Ples s Bogom' u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji. Na njima je sudjelovalo 25 sudionika, volontera i patera.

Riječ 'magis' prevodimo kao ‘više, bolje, cjelovitije’, a upravo je to bio cilj eksperimenta koji su se paralelno održavali na ovom projektu - pomoći mladima da odaberu samo ono što ih cjelovitije vodi svrsi za koju su stvoreni.

Film u 80 minuta donosi 50 svjedočanstava na više od 15 svjetskih jezika, koji govore o njihovim iskustvima u Hrvatskoj koja su im pomogla naći vlastiti 'magis'. Redatelj filma je Matej Sunara, a producent udruga Magis i L5S1 produkcija.

Posebnost filma su igrane scene iz Ignacijeva života koje povezuju njegov put prema svetosti s eksperimentima ostvarenim u projektu kroz pet područja: hodočašća, služenje, društvo i kultura, umjetnost te duhovnost. Tako u filmu slušamo u kakvoj su vezi Ignacijevo iskustvo služenja bolesnih u Manresi i briga za konje u udruzi „MOGU“ te što je zajedničko plesu, održavanju parka prirode Kopački rit i ignacijevskoj duhovnosti.

Za sve koji bi htjeli iskusiti ono o čemu film govori, koordinatorica Udruge Magis Petra Borošak najavila je Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju.

Preuzeti odgovornost za vlastiti život i tražiti u njemu više – magis, za sebe i druge, po Božjem, jest poziv upućen Magisovim filmom. Promotor duhovnih zvanja za Družbu Isusovu, p. Mislav Skelin ohrabrio je mlade da se izlože baš takvim iskustvima. Najavio je i novi 'Možda baš isusovac?' vikend koji će se održati od 3. do 5. veljače u Zagrebu, za sve muškarce koji žele razlučivati je li njihov 'magis' u redovništvu.

Nakon Zagreba i Osijeka slijede projekcije filma ‘Sentir y gustar – Kušaj i guštaj’ i u ostalim hrvatskim gradovima: 18. veljače u Splitu, 17. ožujka u Dubrovniku, 25. ožujka u Rijeci i 13. svibnja u Zadru. Više o tim projekcijama saznajte na poveznici.


Izdvojeno

Reci što misliš!