Lifestyle / Ostalo

obogaćivanje ponude

Novo igralište, biciklistička i pješačka staza na proljeće se grade kod izletišta Jankovac

Novo igralište, biciklistička i pješačka staza na proljeće se grade kod izletišta Jankovac
Kristijan Toplak, Matija Pospihalj, arhiva PP Papuk

Park šuma Jankovac iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja

Najposjećenija slavonska destinacija, Park šuma Jankovac, koju je do kraja rujna ove godine posjetilo gotovo 50 000 posjetitelja, uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze.

Riječ je o dva projekta sufinancirana  u cijelosti sredstvima europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojeg je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a odnosi se na tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U jednom od projekata ulaganje  je usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno- rekreativnim elementima na području  Slatinskog Drenovca. Za trasiranje će se koristiti  postojeće šumske vlake i putevi u duljini 6.000 metara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna staza će spajati Park šumu Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu Javna ustanova Park prirode  Papuk planira uložiti sredstva u budući Centar za prihvat posjetitelja.  Najmlađi će se, vjerujemo, najviše veseliti igralištu ispred spomenutog centra koji će biti izgrađen u sklopu navedenog projekta. Ukupna vrijednost projekta je 743.480,00 kuna, a početak radova očekuje se idućeg proljeća.

Drugi projekt kojemu je nositelj Općina Čačinci, a odnosi se na nastavak ulaganja na području Općine i Parka  je nova dionica poučne staze ukupne dužine 4.000 metara koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak.  Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva  Papuka.

Poučna staza će uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342,75 kuna.

Početak radova na stazama očekuje se u proljeće 2022. godine pa se već idućeg ljeta očekuje rasterećenje Jankovca u pogledu automobila.

„Park šuma Jankovac iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a  sudeći po broju posjetitelja tijekom ovogodišnjih zimskih mjeseci, Papuk se prometnuo i u najposjećeniju zimsku destinaciju. Samim time Općina Čačinci i Park prirode Papuk nisu željeli propustiti priliku za ulaganje u turističku infrastrukturu Papuka.  S osobitim veseljem mogu najaviti  investiciju  u vrijednosti gotovo milijun i pol kuna kojim će Park šuma Jankovac biti još atraktivnija biciklistima i pješacima. Staze su svojom duljinom i karakteristikama prikladne za sve uzraste pa će tako biti idealne za obiteljske šetnje. „ – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci.


Izdvojeno

Reci što misliš!