Lifestyle

SKIDAMO PRAŠINU, A I PLIJESNI

Probali smo vina vrijedna 55 tisuća kuna!

Probali smo vina vrijedna 55 tisuća kuna!

Na krajnjem istoku Hrvatske pronašli smo arhivska vina čija se cijena kreće od 200 do 7500 eura po butelji, a saznali smo i kako su preživjela posljednji rat

Krajnja istočna točka Republike Hrvatske - grad Ilok! Ako je po ičemu poznat javnosti, osim po geografskome položaju, onda su to vrhunska iločka vina. U gradu koji u cijeloj svojoj prošlosti nikada nije uništen, ali bio je predan te pod okupacijom, očuvani su vinski podrumi čije datiranje seže u 15. stoljeće. 

Znate zasigurno za frazem kako se s nečega skida prašina i otkriva nova slika, ali kako bismo vam otkrili priču o arhivskim iločkim vinima ovoga puta morali smo skinuti i prašinu, ali i plijesni... I to doslovno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uobičajeno jest da se vina prave, odleže svoje u drvenim bačvama ili buteljama, a zatim konzumiraju. No kada vina odleže više od pet godina od godine berbe tada se već smatraju arhivskim. 

Na takvu jednu zbirku arhivskih vina naišli smo u Iločkim podrumima. Ono što je posebno zanimljivo jest da se u toj zbirci nalaze i butelje Traminca iz 1947. godine! Bila je to prva dobra berba nakon Drugog svjetskog rata i odlučili su sačuvati ta vina u podrumu dvorca. Danas je njihova cijena vrtoglavih 7 500 eura! I kada smo postavili pitanje je li tko kupio koju butelju, odgovor je bio potvrdan. Po navedenoj cijeni od 7 500 eura butelju vina iz 1947. prošle je godine kupio jedan Rus. 

Međutim u toj se arhivskoj zbirci nalaze i druga, mlađa vina. Neka se ostavljaju namjerno iz onih berbi koje budu vrhunske, kao što je Traminac iz ledene berbe 2007., a koji je zauzeo visoko 19. mjesto na listi 100 najboljih svjetskih vina. Cijene arhivskih vina kreću se od 1500 kuna za graševinu iz 2008. do spomenutih 7 500 eura za vina iz 1947. godine. 

Kupcima svakako treba biti jasno kako nitko ne garantira da će kvaliteta vina nakon toliko godina i dalje biti zadovoljavajuća. Ono što u podrumima čine jest da svakih 15 godina mijenjaju čepove kako bi sačuvali ispravnost vina, ali ono nakon 30 godina mijenja svoje arome. Butelje su obložene plijesnima koje jamče njihovu izvornost i način čuvanja, a kupac ih upravo takve dobije u drvenoj kutiji. 

Iako su Iločani bili potjerani iz svoga grada za vrijeme posljednjega rata, ova su vina ipak sačuvana. Naime podrumar je arhivsku zbirku sačuvao tako što je od starih cigli sazidao zid, a brzim širenjem plijesni potrebnih za vinske podrume, taj se zid uklopio u ostatak pa okupatori nisu ni znali za zbirku ni tražili ju, jer su ih svakako dočekale pune bačve vina i to bačve zapremnine od 5000 litara. 

 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!