Kultura / Ostalo-Kultura

S 12 priznanja

Uspješno završena još jedna sezona Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

Uspješno završena još jedna sezona Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
Dubravka Petrić/PIXSELL

Ukupno odigrali su 220 predstava iz premijernog i repriznog programa, dok je njihove predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238 gledatelja

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2022./2023. ostvarilo je sve svoje planirane aktivnosti. Pripremljeni su novi premijerni naslovi i sezona je završena sa pet premijerno izvedenih naslova: „Tri medvjeda i gitara“, „Kukuriku kutija“, „Lav koji nije znao brojiti do tri“, „Čik“ i „Djedova priča“. Svoje su premijerne izvedbe godišnjih produkcija izveli svi studiji: Plesna igraonica Početnica, Baletni studio, Dramski studio za osnovnoškolce i Dramski studio za srednjoškolce. Na programu imali su i 18 reprizna naslova iz prošlih sezona.

Ukupno odigrali su 220 predstava iz premijernog i repriznog programa. Njihove je predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 163 predstava sa 21775 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 57 predstava, a pogledalo ih je 11463 gledatelja. Na svim programima u protekloj sezoni bilo je 43508 gledatelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše su puta izvedene predstave: "Što igračke žele" (34), „Tri medvjeda i gitara'' (27) i „Djedova priča'' (26).

U Kazalištu održane su i tradicionalne manifestacije: Djeco kazalište vas zove 2022., 14. Noć kazališta, POZOR! Plivamo na sceni 12 i manifestacija 2. Tjedan bajki 2023.

Osobito su ponosni što su ponovno u Osijeku organizirali veliki bijenalni lutkarski festival 29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske koji je u Osijeku okupio 300-tinjak lutkarskih profesionalaca i gostiju iz zemlje i inozemstva.

U protekloj sezoni kazalište osvojilo je 12 nagrada i priznanja za svoj rad.

Na 55. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF u Zagrebu nagrada za najbolju scenografiju otišla je Miroslavu Duši za predstavu “Ljepotica i zvijer” dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Na 25. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, u Čakovcu, čak pet nagrada odnijelo je Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka. Predstava "Divlji konj" pobijedila je u kategoriji Najbolja scenografija (Davor Molnar), Najbolja kostimografija (Zdenka Lacina Pitlik), Najbolja scenska glazba (Petar Eldan), Najbolje oblikovanje svjetla (Tamara Kučinović i Igor Elek) te Najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu, koju Gordan Marijanović dijeli s Markom Hergešićem iz predstave "Mala Frida" GK Žar ptica iz Zagreba.

Na 1. Festivalu Slavonski KaFe publika je nagradu dodijelila Gordanu Marijanoviću za monodramu "Anton Žic, baba i harmonika" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Nagradu Joza dodjeljuje Gradsko kazalište Joze Ivakića Vinkovci za najbolju dječju predstavu u prošloj godini. Nagrada je u siječnju 2023. dodijeljena predstavi ''Vrijeme za bajku'' prema ocjeni posjetitelja.

Na 16. festivalu Mali Marulić u Splitu dodijeljena je nagrada za najbolju dramatizaciju ili adaptaciju teksta Tamari Kučinović za dramatizaciju teksta ''Divlji konj'', Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave ''Divlji konj''.

Na 2. InPuT Festu u Karlovcu nagrada za najbolju animaciju/glumu dodijeljena je Ivici Lučiću za ulogu u monodrami ''Djedova priča''.

Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu dodijeljeno je Ivici Lučiću na ovogodišnjem 29. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku. Priznanje dodjeljuje Hrvatski centar UNIMA.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića dodijelila je i Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, također na 29. SLUK-u.

Kraj sezone u kazalištu uvijek je rezerviran za premijerni naslov na Osječkom ljetu kulture. Već u travnju započele su probe za premijernu predstavu koja je izvedena na Osječkom ljetu kulture 14. i 15. srpnja. Riječ je o predstavi prema tekstu Frances Hodgson Burnett koju je režirao Fabrizio Montecchi, talijanski redatelj svjetskoga glasa specijaliziran za „kazalište sjena“, a ovaj specifičan kazališni izričaj još jedan je pomak budući da do sada na kazališnim daskama nije (osim u fragmentima pojedinih predstava) bila izvedena niti jedna predstava u ovoj kazališnoj tehnici. Predstava Tajni vrt u premijernom je repertoaru u sljedećoj sezoni 2023./2024.


Izdvojeno

Reci što misliš!