Kultura / Ostalo-Kultura

u tri kategorije

Postani umjetnik Dunava 2022

Postani umjetnik Dunava 2022
Davor Javorovic/PIXSELL

Mogu se prijaviti samostalno, kao razred ili grupa od maksimalno 4 osobe

Pozivaju se djeca od 6 do 18 godina iz svih škola, nevladinih organizacija, ili klubova i udruga za djecu na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava 2022, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece s područja dunavskog sliva.

Natječaj ne samo da povezuje djecu dunavske regije, nego ih potiče na bolje upoznavanje lokalnih rijeka, educira o njihovoj vrijednosti i važnosti te im daje mogućnost stvaranja originalnih umjetničkih djela kojima će slaviti svoju regiju i komentirati budućnost svog okoliša!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Detalji natječaja

Ovisno o njihovoj dobi za vrijeme podnošenja prijava, sudionici su podijeljeni u dvije dobne kategorije:

Juniori: 6 – 11 godina
Tinejdžeri: 12 – 18 godina

Mogu se prijaviti samostalno, kao razred ili grupa od maksimalno 4 osobe.

Tri umjetničke kategorije: umjetničko djelo, video, karta

Djeca bi trebala otići na obalu rijeke (idealno rijeke Dunav ili pritoka Dunava), istražiti ju i pronaći prirodne materijale od kojih će stvoriti svoje umjetničko djelo, video ili kartu. Izrađene radove potrebno je fotografirati ili skenirati u boji te ih poslati nacionalnom organizatoru za Hrvatsku – Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Poslane datoteke trebaju biti visoke rezolucije, spremne za ispis, ne smiju biti odrezane te se moraju jednostavno pregledavati. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 3 MB.

Smjernice za izradu umjetničkih radova

Umjetničko djelo treba biti izrađeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke. Primjerice, od prikupljenih materijala mogu se izraditi skulpture, kolaži, modni dodatci, nakit i slično. Crteži i slike neće biti prihvaćeni.

Video uradak ne bi trebao biti duži od 1 minute, a može biti snimljen kamerom ili mobitelom. Potpuno animirani video uradci neće biti prihvaćeni. Učenici mogu snimiti film, otpjevati pjesmu ili izvesti performans. Engleski titlovi potrebni su samo na međunarodnoj razini natjecanja.

Karte trebaju biti izrađene na stranici formata A3. Karta može označavati različite zanimljive činjenice i mjesta (npr. dvorac), značajna područja bioraznolikosti, rekreacije (plaže, parkovi, biciklističke staze itd.), kao i mjesta kojima bi dali veću pozornost (primjerice ona u lošem stanju ili koja zahtijevaju čišćenje, poplavljena područja i slično). Također, karta može otkrivati neke naročite ili manje poznate činjenice o rijeci.

Odabir pobjednika na nacionalnoj i međunarodnoj razini

Natjecanje se odvija na dvije razine: nacionalnoj i međunarodnoj. Nakon što budu izabrani na nacionalnoj, pobjednici će se sa svojim radovima natjecati na međunarodnoj razini. Rok za predaju radova za sudjelovanje na nacionalnoj razini natjecanja je 31. listopada 2022., a radovi se šalju na e-mail adresu [email protected]. Za najbolje ocijenjene radove osigurane su i prigodne nagrade.

Društvene mreže

Osim glavnog, najbolji radovi iz svih zemalja sudjelovat će i na online natjecanju. Posebne nagrade dijelit će se za foto i video objavu koja prikupi najviše lajkova na službenoj Danube Art Master Facebook stranici (Most Liked Photo i Most Liked Video). Samo se umjetnička djela koja su nacionalni organizatori službeno poslali mogu natjecati za „Most liked“ nagradu.

Natječaj Danube Art Master održava se u zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), a Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek nacionalni je organizator za Republiku Hrvatsku.

Više informacija o natječaju dostupno je na ovoj poveznici, a sva dodatna pitanja mogu se postaviti na [email protected]


Izdvojeno

Reci što misliš!