Kultura / Ostalo-Kultura

Živjeli!

Otvorene Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni

Otvorene Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni
PR

Manifestacija čija tradicija traje duže od pola stoljeća

Od danas pa sve do srijede kulturno-umjetnička društva naše županije narednih će dana pokazivati što znaju i umiju, što rade tijekom cijele godine, što čuvaju, što su naslijedili od svojih pradjedova. Folklorne večeri, županijsku smotru izvornog folklora 57. Vinkovačkih jeseni, otvorili su danas Vinkovački šokački rodovi, gradonačelnik Ivan Bosančić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Uživat ćemo, rekli su danas domaćini, u narodnom blagu desetljećima brižno čuvanog i sačuvanog. A sve će to na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni prikazati oko 60 KUD-ova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Zdravi i veseli bili, prkosimo i svjedočimo sebe. Znam da vremena u kojima živimo malo dopuštaju čovjeku da bude ono što jest, ali čovjek je rođen tamo gdje je rođen i ne može protiv toga”, rekao je jedan od domaćina Andrija Matić, predsjednik županijskog ZAKUDA.

Županijska smotra folklora uvod je u Državnu smotru koja će sljedeći vikend biti održana na središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni. Svaki nastup folkloraša naše županije ocjenjivat će stručna komisija, a tko će nas sljedeće godine predstavljati na Državnoj smotri folklora, ali i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama, odlučit će Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov i Nenad Sudar.„Pozdravljam sve prijatelje Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni i sve one koji pomažu da naša manifestacija bude ovako velika kao što je. Volimo se podičiti ovih dana da smo prijestolnica tradicijske kulture pa od danas kada Folklornim večerima prikažemo što imamo u našoj županiji sigurno to i jesmo. Nadam se da ćemo ovih 10 dana uživati u Vinkovcima”, poručio je s pozornice vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Svoju dobrodošlicu uputio je s nadom da će manje biti ovako kišnih dana, ali, kaže gradonačelnik, to je jesen i pokoja kap kiše ne smije nam uništiti uživanje u Vinkovačkim jesenima. „Narednih dana bit će Vinkovci najljepši grad na svijetu, a mi ćemo biti najbolji domaćini”, dodao je.

Županijsku smotru folklora otvorenom je proglasio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

„Hvaljen Isus dobri ljudi. Jesen je doba godine kada sabiremo sve ono što smo cijele godine radili, kada vidimo plodove svoga rada, tako su i Vinkovačke jeseni ono vrijeme godine kada se možemo pohvaliti sa svime što smo napravili i zaslužili. Jeseni su vrijeme da naši KUD-ovi, djeca, žene, lole pokažu plesove i nošnje na kojima su vrijedno radili cijelu godinu. Želim da u ovakve manifestacije bude uključeno što više djece jer sve manje imamo vremena za sebe. Volimo svoje Vinkovce, svoju županiju, svoju Šokadiju i bit će nam svima bolje. Živjeli!” tim je riječima župan folklorne večeri – srce i dušu Vinkovačkih jeseni.


Izdvojeno

Reci što misliš!