Kultura / Ostalo-Kultura

inova 2020.

Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija

Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija

INOVA-MLADI, 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu

Vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime,  INOVA-MLADI, 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizatori ovog prestižnog događanja su Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora.

S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta i mjere ograničavanja društvenih okupljanja i održavanja raznovrsnih događanja ovogodišnja INOVA bila je u hibridnom izdanju, dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gimnazija Vukovar ove godine predstavila se projektom Educational Memory Musical Arduino putem video sadržaja a u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović,  sa željom i idejom privući zainteresirane te širu javnost upoznati sa svojim radom u području primjene arduino tehnologije. Ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte. Prijava u kategoriji srednje škole, zahtijevala je prilaganje opisa projekta, video zapis i dodatni materijal, u našem slučaju plakat. Projektu Emma moguće je pristupiti putem poveznice.

Na 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz „živi“ dio izložbe, INOVA-MLADI imala je online izdanje uz sudjelovanje inozemnih izlagača iz Taiwana, BiH i Republike Srbije. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije, teksta, slika, videa, prikazanih na internet stranici izložbe. 

Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje. Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca uvelike je zaslužna ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće postavivši dobre temelje i za sobom ostavivši brojne ideje, ali i nadasve pozitivno ozračje i prostor za razvoj u STEM području. 

Zbog epidemioloških razloga, podjele odličja nije bilo no u razdoblju 16.-27. studenoga mentori su zaprimili osobnom dostavom/medalje i diplome. Tako su mentori vukovarske ekipe Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović, imali čast ovu vijest prenijeti zaslužnim učenicima i ravnateljici škole Giani Marović Zeko. Naravno, oduševljenje i zadovoljstvo ostvarenim uspjehom nije izostalo, a čestitke učenika, nastavnika, poznanika, prijatelja i roditelja stizale su sa svih strana. 

Uz osvojeno priznanje, ekipa vukovarske gimnazije imala je priliku vidjeti brojne inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. Tako su i ove godine, u novom normalnom i virtualnom izdanju INOVA-MLADI 2020 svjedočili i bili dio bogate inovatorske kulture prepune kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetništva, pri čemu su kući ponijeli zlatnu medalju!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!