Kultura / Kazaliste

Sutrašnja predstava

Intendant osječkog HNK uoči praizvedbe Snježne kraljice: ''Za ovo je trebalo biti dovoljno hrabar i lud''

Intendant osječkog HNK uoči praizvedbe Snježne kraljice: ''Za ovo je trebalo biti dovoljno hrabar i lud''
PR

''Gdje ima volje, ima i načina'', uz smijeh je optimistično dodao intendant, ne zaboravivši naglasiti da do realizacije ne bi došlo da nije bilo koprodukcije sa splitskim HNK-om, a u sklopu projekta K-HNK

Manje od 48 sati dijeli nas od povijesnog trenutka (posebice za HNK u Osijeku) – praizvedbe baleta ''Snježna kraljica'' skladatelja Davora Bobića kojega je za glazbu inspirirala poznata bajka H. C. Andersena. Inicijativa je to upravo osječkog kazališta, točnije potekla je od intendanta Vladimira Hama koji je pokazao dovoljno hrabrosti i maštovitosti (i kako sam kaže – ludosti) da svoj mandat obilježi ovim velikim događajem za kazalište, grad, cijelu Hrvatsku te kazališnu i plesnu umjetnost.

''Potaknuo je, naime, skladatelja Bobića da dovrši započeto djelo i da ga uprizore na sceni HNK-a u Osijeku, unatoč činjenici da nemaju profesionalni baletni ansambl, nego su svi plesači u honorarnim odnosima'', naglasio je to intendant Vladimir Ham na jučer održanoj konferenciji za medije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''No, gdje ima volje, ima i načina'', uz smijeh je optimistično dodao intendant, ne zaboravivši naglasiti da do realizacije ne bi došlo da nije bilo koprodukcije sa splitskim HNK-om, a u sklopu projekta K-HNK, inicijative koju nesebično financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i koja je na scenama Osijeka i Rijeke prije dvije godine već iznjedrila jednočinke ''Arlecchino'' i ''Gianni Schicchi''.

Iz tih opernih naslova dolazi i suradnja s mladim maestrom Stjepanom Vugerom koji će dirigirati i praizvedbom.

Izvrstan, iskusan i provjeren tim okupljen je i ovoga puta. Osim spomenutog skladatelja i dirigenta, riječ je o koreografu i redatelju Sveboru Sečaku (proslavljenom i donedavno aktivnom nacionalnom baletnom prvaku, ali i međunarodnom sveučilišnom profesoru i znanstveniku), potom Vuku Ognjenoviću (umjetničkom ravnatelju Baletnog ansambla HNK-u Osijeku, suradnika na projektu i baletnog majstora) te Nevenu Mihiću, kostimografu i scenografu za kojega intendant u šali dodaje da nedostaje samo apartman da se preseli u HNK.

Zahvalan zbog postojanja konzorcija K-HNK je i Svebor Sečak jer u protivnom ovako složeni projekti ne bi bili mogući. Ono bez čega scenskog djela ne bi bilo jest glazba, koja je uvjetovala Sečakovu režiju i koreografiju. Sukladno glazbenom smjeru se i koreograf odlučio za neoklasične, stilizirane i etno pokrete. Da bi sveukupni dojam bio posebno bajkovit, suradnju je Svebor Sečak ponudio ilustratoru Zdenku Bašiću koji, uz Franka Dujmića, potpisuje i videoprojekcije. Zahvaljujući njima i dinamičnoj izmjeni slika, dobiven je digitalni imaginarni svijet, na što je autorska ekipa posebice ponosna.
U stotinu godina u Hrvatskoj je praizvedeno manje od 15 izvornih baleta hrvatskih autora pa je ovaj tim vrjedniji, smatra Sečak.

O glazbi je govorio maestro Vuger, naglasivši da je u svezi glazbe najvažniji skladateljev intimni pristup, ulazak u svijet bajki izborom melodija i motiva. Neven Mihić, zahvalan na još jednoj prilici, prisjetio se prve suradnje sa Sveborom Sečakom na Vragolastoj djevojci 2014. Sretan je što su uspjeli i što je premijera pred vratima.

Više od 110 kostima, složena scenografija – ukratko je ono na čemu možemo Nevenu zahvaliti. I ovaj se puta, u dogovoru s autorskim timom, odlučio za tradicionalni likovni izričaj i realnu scenografiju. Videoprojekcijama je oduševljen i on.

Prije nego je riječ dobio Vuk Ognjenović, intendant je Ham rekao da se nada da će vrlo uskoro doći i taj dan kada će u HNK-u biti održana audicija za radna mjesta u baletnom ansamblu, a do tada Vuk održava vatru.

Riječ je o radnim mjestima koje je HNK nekoć imao, naglasio je Vuk, koji se srčano za uspostavu ansambla bori već godinama i ne odustaje i ne posustaje.

Pozdravlja suradnju s pomlađenim vrhunskim splitskim ansamblom. Nekoć se primabalerini splitskog Baleta, Irini Čaban Bilandžić samo divio na sceni, a sada i surađuju u projektu.

''Kao nacionalna kazališna kuća, dužni smo gradu podariti baletne naslove dostojne našeg statusa. Ova bombon-predstava svakako je na tom tragu jer je izuzetno dobra u svim elementima, a glazba Davora Bobića remek-djelo je ne samo hrvatske, nego i europske scene'', zaključio je Ognjenović.

Njegova kolegica Bilandžić (koje pleše naslovnu ulogu ''Snježne Kraljice'') naglasila je važnost ovoga projekta za oba grada, zahvalivši na prilici i osječkom HNK-u, ali i pozivu Sveboru Sečaku.

Uz zahvalnost Ministarstvu kulture i medija, intendant je hvalu uputio i Gradu Osijeku, osnivaču HNK-a, u čije je ime na konferenciji bila i dogradonačelnica Jasenka Crnković.

16. veljače U osječkom HNK upriličit će se praizvedba baleta ''Snježna kraljica''

Povijesnom je ovu premijeru nazvala, veseli joj se i kao dogradonačelnica, ali i osobno, jer je i sama nekoć pohađala baletnu školu. Uz to, ova joj je Andersenova bajka jedna od najdražih.

Za kraj je izrazila nadu da će se želje intendanta Hama i umjetničkog voditelja Baletnog ansambla Ognjenovića što prije ostvariti.


Izdvojeno

Reci što misliš!