Kultura / Kazaliste

nada u još bolju 2022.

Ipak bolja godina, uz najizvođeniju predstavu Zeko, Zriko i janje, kazalište posjetilo 17 tisuća ljudi

Ipak bolja godina, uz najizvođeniju predstavu Zeko, Zriko i janje, kazalište posjetilo 17 tisuća ljudi

Odigrali su ukupno 203 predstave iz premijernog i repriznog programa

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 2021. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19. Iako je i u ovoj godini bilo odgađanja ipak bilježimo veći broj publike i predstava u odnosu na prvu pandemijsku 2020. godinu.

Prošlu, 2021. završili su sa čak šest premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon zahtjevne 2020. nastavila se izazovna 2021. no brzom smo prilagodbom uspjeli ostvariti svoje ambiciozne planove, povećati broj izvedenih predstava i publike, unatoč epidemiološkim ograničenjima. Brojevi su, jasno, u skladu sa epidemiološkim preporukama i situacijom vezanom uz epidemiju COVID-19, ali ipak veći nego 2020. godine.

Odigrali smo ukupno 203 predstave iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo preko 14000  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 180 predstava sa 11403 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 23 predstave, a pogledalo ih je 2650 gledatelja. Brojna su događanja i manifestacije ipak održane u našem Kazalištu tako da je na svim predstavama i ostalim događanjima kroz kazalište prošlo gotovo 17000 gledatelja, točnije njih 16626.

Šest je premijernih naslova obilježilo našu 2021.  U svibnju je izvedena predstava nastala prema romanu Damira Miloša Bijeli klaun, kao diplomska predstava lutkarske režije mlade Tončice Knez, potom na Osječkome ljetu kulture predstava Dubravka Jelačića Bužimskog  Kako je Temnava dobila dan u režiji Jasmina Novljakovića, a na ovogodišnjemu ljetu svoju je praizvedbu doživjela i predstava nastala prema strip slikovnici Dražena Alerića Bon ton iza duge u izvedbi Dramskog studija za srednjoškolce, u listopadu klasik Ivane Brlić Mažuranić Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica u režiji Dubravka Torjanca i pred kraj godine ponovno diplomska predstava prema tekstu Ivane Šojat Oblak čvoraka i blagdanska Posljednja ovčica Ulricha Huba u obje režiji Damira Mađarića. Obnovili smo i našu uspješnicu Vrijeme za bajku, a iz repriznog je programa izvođeno 13 naslova", kažu u Dječjem kazalištu.

Najizvođenije predstave su legendarna Zeko, Zriko i janje (32), Posljednja ovčica (28) i Lav koji nije znao pisati (20).

U Kazalištu su ipak održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton.

28. SLUK

"Gostovali smo na festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije festivale, a posebno smo ponosni što smo uspjeli organizirati tradicionalni Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i ponovno u Osijeku okupiti ponajbolja lutkarska ostvarenja unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji. 28. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održano je od 24. do 30. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te okupilo 200-tinjak sudionika u 6 dana održavanja festivala uglavnom iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera predstave je ipak svakodnevno pogledao određeni broj gledatelja iako su kapaciteti gledališta bili smanjeni. Predstave je u Dječjem kazalištu i u Barutani te izložbe u predvorju Kazališta, Kulturnome centru i Muzeju Slavonije pogledalo oko 850 gledatelja. U natjecateljski program SLUK-a izbornica Teodora Vigato uvrstila je 12 predstava od prijavljenih 27, a u off programu odigrane su još četiri predstave, te organizirane tri izložbe.  Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja pogledao je 12 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama", dodaju u DKO.

NAGRADE I PRIZNANJA

7. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI -  FEDU SARAJEVO, BIH ( 03.5.-07.05.2021.)

Ljepotica i zvijer, romantična i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude, nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci bila je dio programa 7. po redu, Festivala dječje umjetnosti FEDU Sarajevo, koji je održan online. Stručni žiri dodijelio je nagradu Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i Gradskom kazalištu Joza Ivakić – Vinkovci, za najbolju scenografiju/kostimografiju, uz obrazloženje: “Kostimografija i scenografija su u potpunosti oplemenili i bajkovito dočarali svaki lik u predstavi, kostimi/lutke slikovito objašnjavaju karaktere i daju slobodu mašti, a scenografija fluidno igra kroz cijelu predstavu i u potpunosti nas uvlači u radnje i mjesta dešavanja kroz svaku scenu.”

28. SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA – 28. SLUK, Osijek ( 24.5.-30.5.2021.)

Dječje kazalište Branka Mihaljevića na 28. SLUK-u osvojilo je tri nagrade i dva priznanja. Naime, nagradu za najbolju predstavu festivala dodijelio nam je Dječji prosudbeni odbor, a Stručni ocjenjivački sud samo je potvrdio tu odluku proglasivši svoju odluku: Pliva patka preko Drave najbolja je predstava u cjelini! Naš glumac Gordan Marijanović dobio je nagradu za najbolju glumu-animaciju za svoju ulogu toj predstavi. Kazalište je zaslužilo i povelju HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a voditelj tehnike Dražen Golubić priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu.

"Uz nadu da će nam 2022. biti još sadržajnija i bolja zahvaljujemo što ste nas pratili i veselimo se novim druženjima u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića", zaključuju u kazalištu.


Izdvojeno

Reci što misliš!