Događanja / Istaknuta

24. ožujka

ZOO vrt Osijek: Svjetski dan žaba

ZOO vrt Osijek: Svjetski dan žaba
Goran Kovacic/PIXSELL

Kao što i sam naziv cijele skupine kaže (vodo-zemci) ove životinje žive i u vodi, ali i na kopnu

U nedjelju 24. ožujka 2024. godine od 10 do 12 sati u Zoo vrtu Osijek, u suradnji s Odjelom za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, obilježava se Svjetski dan žaba. Ovaj datum obilježava se u svijetu od 2009. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti ovih jedinstvenih organizama. Naime, žabe (kao i svi ostali vodozemci) su danas najugroženija skupina kralježnjaka te je preko 40 % svih vrsta vodozemaca (od poznatih 8736) ugroženo.

Kao što i sam naziv cijele skupine kaže (vodo-zemci) ove životinje žive i u vodi, ali i na kopnu. Zbog takvog dvostrukog načina života, puno su izloženiji negativnim utjecajima iz okoliša nego pravi kopneni organizmi. Iako mnogi ne vole žabe jer imaju glatku i vlažnu kožu (koja se često opisuje kao „ljigava“), većina ljudi nije svjesna koliko su nam žabe važne za normalno funkcioniranje ekosustava. Osim što povezuju vodene i kopnene sustave, žabe su nam važne i kao prirodni „insekticidi“ jer se hrane kukcima, od čega su mnogi štetnici poput komaraca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukoliko Vas je ovo zainteresiralo te želite naučiti nešto više o ovim jedinstvenim životinjama, pridružite se u nedjelju u Zoo vrtu u Osijeku. Moći ćete provjeriti svoje znanje o žabama u zanimljivim pitalicama i pogledati razne preparate žaba kao i fotografije žaba iz cijeloga svijeta, a najmlađi posjetitelji će se zabaviti na zabavnim radionicama na temu žaba.


Izdvojeno

Reci što misliš!