Događanja / Istaknuta

9. do 13. veljače

Fašange u Baranji: Čekaju vas gajdaši, lipe i strašne buše!

Fašange u Baranji: Čekaju vas gajdaši, lipe i strašne buše!
PR

Ovo je vrijeme kada se na ulicama očekuje i najveći broj gostiju kako iz Hrvatske, tako i van granica Lijepe naše

Najluđe doba godine stiglo je u Baranju. Ovogodišnja pokladna događanja održat će se od 9. do 13. veljače uz mnogo zabave, konferenciju i edukativnu panel raspravu, gajdaške koncerte i povorke.

Pokladni program počinje u petak, 9. veljače konferencijom u Muzeju Slavonije u Osijeku koju će u 11 sati otvoriti saborski zastupnik i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Turalija, direktor Turističke zajednice Općine Draž Filip Golubov, direktorica Muzeja Slavonija Zdenka Predrijevac i viši savjetnik u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije Mislav Matišić uz eminentne goste iz Mađarske i Francuske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O iskustvima i primjerima dobre prakse govorit će Mátyás Bolya, pročelnik Katedre za narodnu glazbu, izvanredni profesor na Glazbenoj akademiji Liszt Ferenc u Budimpešti te Yan Cozian, glazbenik, skladatelj, gajdaš i učitelj.

Pozivaju se svi zainteresirani i na panel raspravu u 13 sati na temu ''Gajde u Hrvatskoj i Europi''. O položaju gajdaša i gajdi raspravljat će prof. dr. sc. Naila Ceribašić, redovita profesorica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Stjepan Večković, glazbenik solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO i izrađivač glazbenih instrumenata te doc. dr. sc. Andor Vegh, izvanredni profesor na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Fakulteta humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Pečuhu, glazbenik i izrađivač gajdi.

Panel raspravu moderirat će Anamarija Bertin, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva ''Baranjski Šokci'' iz Draža.

​Istoga dana u 19 sati u pedesetak kilometara udaljenom Topolju u crkvi sv. Petra i Pavla održat će se gajdaški gala koncert. Najstarijom crkvom u Baranji poznatoj po zvoniku kojega nema, cijele će se večeri pronositi zvukovi hrvatskih, mađarskih, bugarskih, francuskih, škotskih i makedonskih gajdi.

Baranjske buše kreću u pohod po Dražu i Gajiću u subotu, 10. veljače s misijom tjeranja zlih zimskih duhova i prizivanja željno iščekivanog proljeća. Ovo je vrijeme kada se na ulicama očekuje i najveći broj gostiju kako iz Hrvatske, tako i van granica Lijepe naše. Točno u podne povorka s Trga Stipe Đurina kreće iz Draža prema Gajiću, gdje će posjetiti kuću pokojnog baranjskog gajdaša Marka Drventića Mikulaša.

Večer je ponovno rezervirana za glazbene poslastice i gajdaške virtuozne izvedbe. U Etnografskom muzeju u Mohaču u Mađarskoj u 18 sati počinje još jedan gajdaški koncert, a od 20 sati u Domu kulture u Duboševici održava se maskenbal ''Baranjske buše'' uz Aura band.

Pokladni program nastavlja se u nedjelju, 11. veljače zatvaranjem gajdaškog festivala u Domu kulture u Gajiću i maskenbalom u Domu kulture u Topolju.

U ponedjeljak i utorak pripazite na buše jer točno u podne kreću u pokladne povorke u Topolju. Pokladno jahanje te povorka zaprega i jahača kroz Draž i Gajić obilježit će i ovogodišnji završetak Fašanga simboličnim paljenjem ulica uz grah i vino u Staroj Školi u Dražu 13. veljače.


Izdvojeno

Reci što misliš!