Događanja / Istaknuta

25. i 26. studeni

4.TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture uz brojne radionice na Pampasu

4.TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture uz brojne radionice na Pampasu

Osim mogućnosti da se kao početnici ili vrsni znalci okušaju u ovladavanju ili usavršavanju vještina iz domene tehničke kulture, sajam je i mjesto održavanja izložbi, prezentacija i zabavnih atrakcija

Osječki sajam d.o.o. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka,  Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije te Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Osijek organizator je 4. TEHNICOOLUM-a – SAJMA TEHNIČKE KULTURE i SAJMA STRUKOVNIH ZANIMANJA, s ciljem poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja.

Sajam je namijenjen djeci i mladima, od početnika koji se tek odvažuju za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Ovogodišnja sajamska priredba održat će se na sajamskom prostoru Pampas, u Osijeku, Š. Petefija 204/a, 25. – 26. 11. 2022. godine. Zatvoreni paviljonski prostor od 1200 m² i 300-tinjak m² otvorenog izložbenog prostora bit će mjesto održavanja sajamskih izložbi, kreativnih i edukativnih radionica (30-tak radionica na temu: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, 3D printanje, dronovi…itd) izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.

Predstavljanje obrazovnih programa s osobitim naglaskom na strukovna zanimanja na sajmu će prezentirati srednje strukovne škole: Strojarska tehnička škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Obrtnička škola Osijek, Srednja škola Donji Miholjac, Elektro-tehnička i prometna škola Osijek.

Svoj udio u kreiranju sajamskog programa i stručno pratećih aktivnosti, sudjelovanjem na sajamskoj priredbi dat će znanstvene ustanove, srednje škole i fakulteti.

Program sajamske priredbe će se realizirati:

 • Održavanjem dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim vodstvom
 • Organizacijom stručno-pratećih aktivnosti -  predavanja, savjetovanja i stručnih prezentacija
 • Zabavom, susretima i razmjenom iskustava polaznika, učenika, studenata i pedagoga
 • Izložbom tehničkih radova i dostignuća iz područja djelovanja sekcija Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao i njihovih partnera

Program 4.TEHNICOOLUM – radionice, predavanja, izložbe

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka na 4. TEHNICOOLUM – sajmu tehničke kulture organizirat će održavanje kreativnih, praktičnih radionica i predavanja gdje će posjetitelji moći pod stručnim vodstvom okušati se u aktivnostima i vještinama:

Osim mogućnosti da se kao početnici ili vrsni znalci okušaju u ovladavanju ili usavršavanju vještina iz domene tehničke kulture, sajam je i mjesto održavanja izložbi, prezentacija i zabavnih atrakcija kojima se znanosti i tehničkim vještinama pristupa na zabavan, inovativan i nadasve afirmativan način kroz sadržaje u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Sajam strukovnih zanimanja

Na sajamskoj priredbi bit će predstavljen i SAJAM STRUKOVNIH ZANIMANJA kao dio projekta RCK ELPROS, s ciljem osnaživanja zapošljivosti na tržištu rada u sektoru elektrotehnike i računalstva u Osječko-baranjskoj županiji. Na sajmu će se prezentirati poduzetnici u namjeri povezivanja s učenicima završnih razreda koji se obrazuju za elektrotehnička i računalna zanimanja.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru elektrotehnike i računalstva.

Svrha RCK je osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom.

U cilju osiguranja uvjeta za uspostavu škole kao regionalnog centra kompetentnosti, Elektrotehnička i prometna škola Osijek provodi projekt RCK ELPROS, broj ugovora  UP.03.3.1.04.0015,  koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 43.102.561,87 HRK.

Projekt je usmjeren na uspostavu programskih, kadrovskih i tehničkih uvjeta u regionalnom centru kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek koji će podići stupanj relevantnosti, atraktivnosti i primjenjivosti ponuđenih znanja za učenike i odrasle polaznike te interes za strukovno obrazovanje u sektoru elektrotehnike i računalstva te u konačnici na veću zapošljivost na tržištu rada u sektoru elektrotehnike i računalstva u Osječko-baranjskoj županiji.

Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek, jedan je od partnera u projektu RCK ELPROS.

U sklopu projekta kao projektnu aktivnost Županijska komora Osijek organizira sajmove strukovnih zanimanja kojima je cilj povezivanje učenika završnih razreda koji se obrazuju za elektro i računalna zanimanja i poduzetnika koji posluju u tim djelatnostima i imaju interes za zapošljavanje elektro i računalnih struka.

Na sajmu će se učenicima srednjih strukovnih škola predstaviti:

 • ATO INŽENJERING d.o.o. Osijek
 • MONO d.o.o. Osijek
 • COMCROSS CROATIA d.o.o. Osijek
 • OG CONSULTANSY SERVICES d.o.o. Đakovo
 • SKA ING j.d.o.o. Čepin
 • ELEKTRO-KNOCHL d.o.o. Osijek
 • HRVATSKI TELEKOM d.d. Zagreb
 • FERIT (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija) Osijek
 • ELPROS (Elektrotehnička i prometna škola Osijek) kao nositelj projekta RCK ELPROS.

Na sajmu će sudjelovati učenici srednjih strukovnih škola, koji se obrazuju u obrazovnim programima za elektro i računalna zanimanja:

 • Elektrotehničke i prometne škole Osijek
 • Prve srednje škole Beli Manastir
 • Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo
 • Srednje škole Donji Miholjac
 • Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice
 • Srednje škole Valpovo

Učešćem na priredbi, izlagači će imati prigodu djeci i mladima predstaviti svoju djelatnost, te proaktivnim stavom prezentirati prednosti bavljenja tehničkom kulturom i STEM znanošću u smislu prvog izbora budućeg zanimanja. Na taj način će ostvariti svoju profesionalnu afirmaciju u gospodarstvu regije, te direktno pridonositi ukupnom gospodarskom razvoju.  


Izdvojeno

Reci što misliš!