Vijesti / Regija

Požeško Zvečevo

Ruska kompanija kupila poznatu slavonsku prehrambenu tvrtku

Ruska kompanija kupila poznatu slavonsku prehrambenu tvrtku
Boris Sticar/PIXSELL

Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu, s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara

Požeška tvrtka Zvečevo dobila je novog vlasnika, tvrtku Flexway ruskog milijardera Denisa Štengelova. Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela Zvečeva zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway, čije je sjedište u Dubaiju.

Osnivač hrvatske podružnice Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju, čiji je vlasnik Denis Štengelov. Štengelov također kontrolira vlasništvo nad KDV-om, velikom prehrambenom kompanijom u Rusiji koja se bavi proizvodnjom slastica i posjeduje maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji. Iako je ruski državljanin, Štengelov već godinama živi u Australiji, no Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba, piše Danica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Denis Štengelov, prema Forbesu, 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu, s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara.

Oglasio se sindikat Zvečevo na udaru kritika: Čokoladicu 'Mond' pakiraju zatvorenici požeške kaznionice?

Tvrtka Flexway Adriatic, osnovana u Hrvatskoj u prosincu prošle godine, sada je obvezna objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 posto koje drže mali dioničari, među kojima je i Nenad Bakić s 2.25 dionica. Na čelu tvrtke Flexway Adriatic nalazi se Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa, također u vlasništvu Štengelova.

Zdravko Alvir, koji je bio predsjednik uprave Zvečeva od 2001. do 2014., a nakon toga se povukao na savjetničku poziciju, sada je predao većinski udio tvrtke Flexway.

Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14.5 milijuna eura, što je 37 posto više nego godinu ranije, uz smanjeni gubitak sa 842 tisuće eura u 2022. na 174 tisuće eura u prošloj godini, prema informacijama Lidera.


Izdvojeno

Reci što misliš!