Vijesti / Regija

u posjeti srijemskoj mitrovici

Anušić: "Hrvatska zajednica u Srbiji sustavno se devastira"

Anušić:
OBŽ

Župan Anušić posjetio Srijemsku biskupiju u Srijemskoj Mitrovici

Na poziv biskupa Fabijana Svaline, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je danas (9. rujna) Srijemsku biskupiju sa sjedištem u Srijemskoj Mitrovici.

Srijem je već u ranom srednjem vijeku bio u sastavu hrvatske države, a do danas se na području Srijema održala vjera i kultura hrvatskog naroda. Kroz povijest su Hrvati na ovom području bili izloženi pritiscima i progonima, osobito nakon Drugog svjetskog rada i devedesetih godina nakon Domovinskog rata. Zbog toga je do danas, dovedeno u pitanje opstojnost Hrvata kojih prema dostupnim informacijama na području Srijema ima oko 4,4%, stoji u objavi  na stranicama Osječko-baranjske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Biskup Svalina i njegovi suradnici upoznali su župana Anušića s izazovima s kojima se susreću Biskupija i katolički vjernici.

"Želja nam je strukturirati Biskupiju sa sjedištem u Mitrovici gdje se nalazi i naša katedrala. Time bi vjernicima koji su ostali na području biskupije dali vjerski, ali i svaki drugi oslonac i podršku u očuvanju hrvatske vjere, kulture i tradicije", rekao je prilikom susreta biskup Svalina.

Župana su domaćini upoznali i s radom Caritasa Srijemske biskupije kao i s radom Hrvatskog nacionalnog vijeća Srijemske Mitrovice.

"Osječko-baranjska županija posljednjih godina daje snažnu podršku hrvatskoj zajednici izvan granica Hrvatske, osobito u Srbiji gdje se ona kroz povijest sustavno devastira. Moje političko djelovanje je usmjereno prema dobrobiti hrvatskog naroda gdje god on bio. Nastojimo i financijski pomoći u očuvanju kulture i tradicije kao zaloga za opstojnost našeg naroda na područjima gdje stoljećima žive", rekao je župan Anušić i dodao kako će stručne službe Županije biti na raspolaganju Srijemskoj biskupiji kako kroz proračunska sredstva takao i kroz pripremu projekata prekogranične suradnje.

U pratnji biskupa Svaline, generalnog vikara Josipa Ivešića, ravnatelja Caritasa Srijemske biskupije Joze Duspare i drugih svećenika, župan Anušić obišao je katedralu koja kao i brojne katoličke crkve u Srbiji treba obnovu. Upravo će to biti jedna od tema prekogranične suradnje na idućem sastanku u Osječko-baranjskoj županiji.


Izdvojeno

Reci što misliš!