Vijesti / Regija

najmanji apoen

S uvođenjem eura na bankomatima dolazi jedna novost koja će vam se sigurno svidjeti

S uvođenjem eura na bankomatima dolazi jedna novost koja će vam se sigurno svidjeti
Marko Prpić/PIXSELL

Hrvati već sada 70 posto štednje drže u eurima, a najveća promjena bit će nam ona na bankomatima

Hrvatska je jučer stigla na korak do uvođenja eura kao službene valute. Nakon što su Europska komisija i Europska središnja banka objavile pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura, ostalo je još samo da EK da konačno zeleno svijetlo na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu, koji je zakazan za 12. srpnja, piše RTL.

Iako mnogima to i dalje to zvuči apstraktno, plaćanje eurima je stvarnost koju ćemo morati prihvatiti brže nego što smo svjesni. Za sedam mjeseci na bankomatima se više neće podizati kune, a već 5. rujna na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj pojavit će se cijene u eurima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odlična vijest za građane koji žale za vremenima kada se na bankomatima moglo podići i 50 kuna je da će najmanji apoen u bankomatima biti 10 eura. To, naravno, znači da će se moći podizati i manje novaca od 100 kuna, što je do sada bio najmanji apoen na gotovo svim bankomatima.

"Regulator će voditi računa o tome da građani budu opskrbljeni dovoljnom količinom gotovine, te će bankomati biti opskrbljeni apoenskom strukturom koja je prikladna za stanovništvo. Konkretno, od 1. siječnja 2023. godine klijentima će biti raspoložive novčanice od 10 i 20 eura, a postupno će se uvoditi u ponudu novčanice od 50 i 100 eura, ovisno o procjeni svake pojedine banke na temelju analize potrošnje i učestalosti korištenja bankomata na pojedinim lokacijama", objasnili su iz HUB-a.

Kakvo će biti stanje na bankomatima diljem države, RTL je pitao i pojedine banke. Tako će najmanji apoen od 10 eura biti zajednički za sve banke, dok će razlika postojati s obzirom na najveći. Iz Addiko i Erste banke su nam odgovorili kako će najveći apoen u njihovim bankomatima biti onaj od 50 eura, dok će druge velike banke postupno uvoditi apoen od 100 eura. OTP banka će, primjerice, na nekim lokacijama uvesti apoen od 100 eura, dok će se na nekima zadržati na 50

 


Izdvojeno

Reci što misliš!