Vijesti / Regija

prisegnule dvije žene

U Vinkovcima prvi puta održana svečana prisega osoba koje su dobile hrvatsko državljanstvo

U Vinkovcima prvi puta održana svečana prisega osoba koje su dobile hrvatsko državljanstvo
PU vukovarsko-srijemska

Jedna je iz Republike Srbije, a druga iz Bosne i Hercegovine

Danas 11. siječnja 2022. godine u prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske održano je prvi puta svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.
 
Sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, donio je Odluku kojom ovlašćuje osobe koje će voditi svečanost davanja prisege za osobe koje stječu hrvatsko državljanstvo prirođenjem.
 
Nakon Hrvatske himne u svečanoj prigodi, voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca Policijske uprave vukovarsko-srijemske, gđa Manda Mendeš, je kao ovlaštena osoba sukladno Pravilniku i navedenoj Odluci, srdačno pozdravila sve prisutne koji su stekli hrvatsko državljanstvo i na tome im iskreno čestitala i uputila nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.
 
"Ističemo da je državljanstvo poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti."

Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, danas je prepoznata i priznata kao sigurna i politički stabilna demokratska država, koja provodi sve međunarodnopravne standarde u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zahvaljujući tome, kao i svojem zemljopisnom položaju, dobroj povezanosti i prijateljskim odnosima s ostalim državama, kao i prirodnim ljepotama, jedno je o omiljenih turističkih odredišta, ali i država čvrsto opredijeljena za razvoj tržišnog gospodarstva i poticanje poduzetništva. Zbog toga je razumljivo nastojanje mnogih stranih državljana, koji su se odlučili živjeti i raditi u Hrvatskoj, da steknu njezino državljanstvo.
 
Isto tako, kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva. Osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku.
 
Nakon toga, pojedinačno su pozivane osobe ispred ovlaštene osobe, kojom prilikom su prisegnule dvije osobe, jedna je državljanka Republike Srbije, a druga državljanka Bosne i Hercegovine, prisegom;
 
„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatska državljanka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“.
 

Na kraju gđa Mendeš je zajedno sa voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca, gđom Marijom Osrećki, svima još jednom čestitala, te istaknula kako „imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske“.


Izdvojeno

Reci što misliš!