Vijesti / Regija

četvrti nedostupan vlastima rh

Uhićena trojica muškaraca za ratne zločine u Dalju 1991. godine: Zarobili i zlostavljali civile i branitelje

Uhićena trojica muškaraca za ratne zločine u Dalju 1991. godine: Zarobili i zlostavljali civile i branitelje
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sumnja se da su prijavljeni 52, 61, 65 i 70-godišnjak, sve hrvatski državljani kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima te ih psihički i fizički zlostavljali

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Dalja.

Naime, sumnja se da su prijavljeni 52, 61, 65 i 70-godišnjak, sve hrvatski državljani, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima.

Za to vrijeme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol. Na taj način su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. st.1. OKZ RH-e i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, opisano u članku 122. st. 1. OKZ RH-e.

Jučer, 26. siječnja su policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske uhitili 52, 61 i 70-godišnjaka te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena trojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv njih i četveroosumnjičenog 65-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu.

Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: PU osječko-baranjska
 

Izdvojeno


Reci što misliš!